El líder opositor rus, Alexéi Navalni, ha acusat el president de Rússia, Vladímir Putin, de rebre dels seus amics el "palau més car del món" a la vora del mar Negre, que ha qualificat com el suborn "més gran de la història".

El Fons de Lluita contra la Corrupció (FBK) creat per Navalni, va publicar aquest dimarts una exhaustiva investigació que detalla "la trama més gran de corrupció a Rússia" per una suma de més de 100.000 milions de rubles (uns 1.400 milions de dòlars).

La investigació revela "qui i com financen la construcció del palau més car del món i com es paga el suborn més gran de la història des de fa 15 anys", d'acord amb Navalni.

El FBK esmenta, entre altres, a Vladimir Kolbin, empresari de Sant Petersburg, al president de la petroliera Rosneft, Igor Séchin, el president de Transneft, Nikolái Tókarev, i l'inversor, Nikolái Yegórov, tots propers a Putin.

El "palau més secret de Rússia" -a què ningú no té accés- es troba molt a prop del mar, als afores de Guelendzhik, entre la ciutat de Sochi i la península ucraïnesa de Crimea, annexionada per Rússia el 2014.

Un palau de 17.692 metres quadrats

La superfície total del palau és de 17.692 metres quadrats, la qual cosa el converteix en "l'habitatge particular" més gran de Rússia, i el terreny en el qual es troba ocupa una superfície de 68 hectàrees.

La propietat està envoltada per un terreny de 7.000 hectàrees, pertanyent al Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB, antic KGB), una espècie de "perímetre de contenció" per evitar les visites no desitjades.

L'opositor, empresonat des de la seva tornada diumenge passat a Rússia des d'Alemanya -on es va recuperar d'un enverinament ordenat per Putin, segons denúncia-, ofereix en un vídeo un recorregut detallat pels interiors del gegantí palau i les seves instal·lacions veïnes.

navalni detenció - @Kira_Yarmysh Twitter

La detenció de Navalni a la seva arribada a Rússia

Hi ha una piscina interior, un gimnàs, un heliport, una pista de gel subterrània, una església, un hivernacle, un túnel fins al mar, i immenses vinyes. El FBK també assegura en la seva investigació que coneix qui són els testaferros d'aquestes propietats.

El Fons Anticorrupció del líder de l'oposició extraparlamentària de Rússia fa referència a Mijaíl Shélomov, familiar llunyà de Putin, a l'empresari multimilionari Alexandr Ponomarenko, i l'oligarca Guennadi Timchenko, entre d'altres.

El vídeo de la investigació, d'1 hora i 52 minuts de durada i que va ser planificat quan l'activista anticorrupció encara estava en cures intensives a Alemanya, només a la plataforma de Youtube ha registrat en un parell d'hores més de 450.000 visionaments.

Navalni, conscient que podia ser detingut a la seva tornada a Rússia, va acordar amb els seus socis publicar el material una vegada estigués de tornada a Moscou, perquè, segons va explicar el mateix opositor, "no volem que el protagonista (...) pensi que el temem".

Un "retrat psicològic"

Afirma que la investigació serveix de "retrat psicològic" del líder rus per "entendre com un oficial ordinari soviètic es va convertir en un dement obsessionat pels diners i el luxe". "I no només obsessionat, sinó literalment capaç de destruir el país i matar pels seus baguls d'or", va afegir.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir al mitjà rus Daily Storm, que no està familiaritzat amb la investigació de Navalni, però va afirmar que "aquest disc està rallat". "Fa molts anys ja expliquem que Putin no té cap palau a Guelendzhik", va assegurar.