ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna.
L'OTAN albira un escenari difícil per la guerra a Ucraïna. El seu secretari general, Jens Stoltenberg, vaticina que aquest conflicte bèl·lic pot durar "molt de temps", apuntant que podria allargar-se durant "molts mesos, fins i tot anys". Per aquest motiu, Stoltenberg considera que han d'estar "preparats per al llarg termini" i que cal seguir donant suport a Ucraïna, mantenir les sancions i "enfortir la defensa" de l'Aliança Atlàntica. Aquest dimecres, precisament, se celebra una reunió entre els ministres d'Afers Exteriors dels països que formen part de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord. També hi participarà el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitryo Kuleba, així com els responsables d'aquest mateix ministeri d'Austràlia, Nova Zelanda, Corea del Sud i representants de Suècia, Geòrgia i Finlàndia.

Paral·lelament, el secretari general de l'OTAN ha alertat que "independentment de quan acabi la guerra, aquesta tindrà implicacions a llarg termini" i per això ha instat als països membres de l'Aliança a "reforçar" les seves defenses. Stoltenberg sosté que no tenen indicis que Vladímir Putin, president de Rússia, cessi en la seva "ambició de controlar tota Ucraïna". En aquesta línia, ha assenyalat que, tot i el moviment de retirar tropes del nord del país ucraïnès, Rússia estaria preparant una "ofensiva a l'est d'Ucraïna amb l'objectiu de controlar tot el Donbass". Segons ell, Putin busca aconseguir el control d'aquesta regió per poder assegurar un "enllaç terrestre directe" amb Rússia.

Jens Stoltenberg ha emplaçat, però, a posar fi a la guerra: "Ha d'acabar ara". El mandatari de l'Aliança Atlàntica ha deixat la pilota a la teulada de Putin: "Ell pot finalitzar-la retirant les seves tropes i forces i deixant d'atacar un país independent sobirà, Ucraïna, i seient amb bona fe per poder trobar una solució política". Stoltenberg ha apuntat que la guerra ha causat un "canvi en la realitat de la seguretat d'Europa per a molts anys" i que aquest conflicte es troba actualment en una "fase crítica", especialment després de la barbàrie que s'ha vist al llarg d'aquests últims dies a Butxa. Aquesta matança "mostra la vertadera naturalesa de la guerra de Putin, fixar com a objectius i matar civils és un crim de guerra i els aliats de l'OTAN estem fent costat als esforços internacionals per establir tots els fets, investigar i garantir que els perpetradors siguin castigats", ha reblat el secretari general de l'OTAN.

Finalment, Jens Stoltenberg també s'ha volgut referir al paper de la Xina en l'actual context geopolític. El noruec ha apuntat que els aliats també han d'estar a l'aguait per l'ascens i auge que està protagonitzant el país xinès en l'esfera internacional. De fet, en la reunió d'aquest dimecres hi serà, també, el ministre d'exteriors japonès, amb qui s'abordaran els "reptes que planteja una Xina més assertiva i que inverteix en nous equipaments militars". Per això, el secretari general de l'Aliança Atlàntica creu que cal treballar més "amb els socis de l'Àsia-Pacífic".

 

Imatge principal: Jens Stoltenberg, a l'arribada a la reunió dels ministres d'Exteriors dels països de l'OTAN. / EFE