A Hongria les parelles del mateix sexe han perdut el dret d'adoptar després d'una reforma constitucional que limita el concepte de família a la seva versió més conservadora i que ha estat aprovada entre protestes de la comunitat LGTB + i d'organitzacions defensores dels drets humans.

La majoria absoluta al Parlament de Fidesz, el partit de l'ultranacionalista del primer ministre Viktor Orbán, ha aprovat aquest dimarts una esmena a la Constitució i una llei que només permet l'adopció als matrimonis homosexuals. Aquesta decisió s'ha pres ignorant les protestes de la comunitat LGTB +, de l'oposició i de diferents ONG. 

Nou marc legal

Les esmenes aprovades estableixen a la Constitució que "la mare és dona, el pare és home" en el mateix paràgraf on s'estipula que "el matrimoni és la unió d'una dona i un home". Una altra reforma legal només autoritza l'adopció als matrimonis, fet que suposa excloure els membres de la comunitat LGTB +, però també a tots els solters.

Hi pot haver excepcions, i algú que no estigui casat pot sol·licitar l'adopció, però serà el Govern i concretament la ministra d'Afers Familiars, qui determini en última instància si escau. Fins ara les parelles LGTBI+ tenien l'opció d'adoptar per l'escletxa legal que permetia l'adopció individual, però aquesta finestra s'ha tancat ara.

L'ONG més important d'Hongria pels drets LGTB +, Hatter, ha criticat que el Govern anteposi la seva agenda ideològica nacional-cristiana a la possibilitat que els nens puguin ser acollits en una família que els estimi. 

Mentre que en altres països els governs intenten assegurar que els nens puguin créixer en famílies, "a Hongria aquesta possibilitat es limita gradualment, considerant com a secundaris els interessos dels menors", assegura aquesta ONG en un comunicat.

Crítiques a la nova legislació 

"Un nou dia fosc per a Hongria", titula el seu comunicat l'organització pro drets humans Amnistia Internacional (AI). "El Fidesz ha fet un altre pas més perquè les persones LGTB + siguin considerades de segona categoria", afirma aquesta organització.

Segons AI, aquest "és un dia fosc per a la comunitat LGTB + d'Hongria des del punt de vista dels drets humans i per a tots aquells que consideren important la igualtat i la dignitat". L'organització subratlla que les noves lleis "homòfobes i trànsfobes" són un nou capítol "dins de la campanya de Govern contra la comunitat LGTB+

Tradicionalisme

El discurs oficialista justifica aquests canvis perquè "noves idees del món Occidental posen en perill el dret dels nens a un desenvolupament sa", segons resumeix la ministra de Justícia, Judit Varga, autora dels canvis aprovats.

Aquesta lluita contra les "idees occidentals" és el motiu pel qual el Govern ha inclòs en el text de la Constitució que els nens rebran una educació basada en valors cristians.

El Govern d'Orbán, en el poder des de 2010, ja va establir a la Constitució -que va redactar en solitari i que va entrar en vigor a 2011- la defensa del model tradicional de família. "Hongria defensa la institució del matrimoni, com la unió contreta voluntàriament entre un home i una dona", diu el text excloent així el matrimoni entre persones del mateix sexe.

En aquesta Constitució s'estableix a "la família i la nació com el marc principal de la convivència", i es defineix la família com "la base per a la supervivència de la nació".

La lluita per defensar els valors considerats pel Govern "tradicionals" va arribar fins al punt que el maig de 2019 el president de Parlament, l'ultraconservador László Kover, va comparar als homosexuals que volen adoptar amb pedòfils. "Hongria és un país tolerant i pacient amb l'homosexualitat, sempre que deixen en pau als nostres fills", havia afirmat també Orbán en el passat. 

La hipocresia del tradicionalisme

Aquests canvis arriben quan l'opinió pública hongaresa encara té fresc un escàndol que ha posat en dubte els valors del Fidesz i que per a l'oposició és un exemple de la seva hipocresia política. József Szájer, un eurodiputat i un dels fundadors del Fidesz, va ser sorprès en una orgia homosexual a Brussel·les, incomplint les restriccions per la covid i, a més, amb droga a la motxilla.

Szájer no és un polític més sinó precisament el ponent constitucional que es va encarregar personalment de redactar el paràgraf que limita el matrimoni a la unió d'un home i una dona.

"Tot i que s'ha descobert que un dels exfundadors del Fidesz passa el seu temps en orgies a Brussel·les, quan la pandèmia està en màxims, el seu expartit vota esmenes que fan la vida més difícil a les persones LGTB+", assegura Hatter.

Per a l'oposició, com l'esquerrana Coalició Democràtica, el partit d'Orbán "ha perdut tota la seva credibilitat des del punt de vista moral" amb aquest escàndol i per això van decidir no participar en la votació. Alguns analistes consideren que la crisi econòmica i les xifres de morts fan efecte ja en la popularitat d'Orbán, pel que ha emprès un camí de reformes ultraconservadores per satisfer les seves bases més fidels. 

Fotografia principal: Viktor Orbán al Consell Europeu durant el passat 10 de desembre / Efe