El primer ministre hongarès Víktor Orbán podrà governar com un dictador, sense ser controlat ni pel parlament ni pels tribunals ni cap altre òrgan fiscalitzador. Aquest és el contingut de la llei aprovada aquest dilluns pel Parlament magiar, que l’autoritza a governar per decret per temps il·limitat.

El govern argumenta que necessita poders especials per combatre la pandèmia del coronavirus. Als crítics, però, els preocupa que Orbán ho aprofiti per capturar més poder, com ha fet aquests deu anys passats, en què ha erosionat la capacitat i independència dels poders legislatius i judicial, d’altres òrgans de control del govern, i de la mateixa oposició.

A favor de la llei hi han votat 137 diputats, en contra 53. Cap abstenció. Els favorables són Fidesz, el partit d’Orbán, afiliat al PP Europeu; els democristians del KDNP, i els ultres de La Nostra Pàtria. El director d’Amnistia Internacional a Hongria, Vig Dávid, ha reaccionat críticament. “Hi ha dos tipus de govern a la UE. La majoria prova d’aturar el virus amb tots els mitjans dins del marc constitucional. I hi ha Hongria, que atura el seu marc constitucional amb tots els mitjans utilitzant el virus”.

Emergència indefinida

Aquesta llei allarga indefinidament l’estat d’emergència. Permet al govern “suspendre l’aplicació de determinades lleis, derogar disposicions legals i prendre mesures extraordinàries en interès de l’estabilització de la vida, la salut, la seguretat personal i material dels ciutadans i de l’economia”.

També autoritza penes de fins a cinc anys de presó per qui publiqui “fets falsos o distorsionats que interfereixin amb la protecció eficaç de la salut pública o puguin generar confusió o molèsties” relacionades amb el brot de Covid-19.

El govern haurà d’informar el Parlament de les seves decisions però no necessitarà votar-les ni sotmetre l’emergència a autorització. Tampoc tindrà altre control més que el del Tribunal Constitucional, que Orbán ha compost amb partidaris seus —motiu pel què la UE l'investiga—, perquè els tribunals inferiors estan de recés a causa de la pandèmia.

Les eleccions i referèndums queden posposades pel temps indefinit de l’emergència. Si un diputat mor per qualsevol causa —també pel coronavirus— no podrà ser substituït. També permet empresonar fins a vuit anys a qualsevol persona que “interfereixi amb el funcionament d'una quarantena o una ordre d’aïllament", cosa que preocupa a l’oposició i a les organitzacions de drets civils, que temen que el govern n’abusi per perseguir-los i per collar els mitjans de comunicació independents.

Investigació de la UE

Amnistia Internacional, l'Institut Karoly Eotvos, el Comitè d'Hongria d'Helsinki i la Unió de Llibertats Civils ja van dir la setmana passada que l'estat d'emergència ha de respectar la constitució. S’ha d’establir per un període de temps determinat, prorrogable si ho autoritza el Parlament, sense prescindir de les normes bàsiques de l’estat de dret “ni tan sols per la pandèmia, atés que els drets fonamentals dels ciutadans són vigents fins i tot en estat d’emergència”.

Hongria ja ha infringit diverses normes de la UE i està sotmesa a una investigació sota l'article 7 del Tractat de la Unió sobre la violació de les normes democràtiques. El comitè de Llibertats Civils del Parlament Europeu ja va expressar la setmana passada la seva “preocupació” per la mesura i demanar a la Comissió que “avaluï si compleix amb els valors de l'article 2 de el Tractat.

El Consell d'Europa, entitat que defensa els drets humans, també ha enviat una carta a Orbán en què remarca que “un estat d'emergència indefinit i incontrolat no pot garantir que es compliran els principis bàsics de la democràcia”.

Hongria és l’únic estat membre de la UE esmentat a la llista de països amb majors retallades de drets i llibertat els últims 10 anys a l’informe anual de Freedom House, un think tank internacional de referència en defensa de la democràcia.