ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
Més poder. El primer ministre hongarès, l'ultranacionalista Viktor Orbán, ha aprofitat la guerra d'Ucraïna per imposar l'estat d'emergència a Hongria. Això vol dir que l'executiu estatal pot governar a base de decrets, sense consultar el seu parlament. El mateix Orbán s'ha encarregat de fer l'anunci aquest dimarts, de manera que des d'aquesta matinada entra en vigor la mesura. "El govern declara l'estat d'emergència per la guerra d'Ucraïna", ha dit en un vídeo de Facebook, poc després que la cambra legislativa aprovés una esmena constitucional per permetre la iniciativa. 

El polític ultranacionalista ha considerat que el món sencer està a punt d'entrar en una crisi econòmica i ha insistit en la necessitat d'Hongria de "mantenir-se al marge de la guerra, protegir la seguretat de les famílies". "Per això és necessari un espai de maniobra", ha argumentat. Malgrat pertànyer a la Unió Europea, Orbán és una mena d'aliat de Vladímir Putin. A diferència dels socis europeus, el país no envia armes a Ucraïna amb l'excusa de no voler involucrar-se en la guerra del país veïnat. Així mateix, tampoc dona suport a les sancions occidentals. De fet, en el vídeo assegura que la crisi mundial es desenvolupa per la guerra i per les represàlies de la UE contra Rússia.

Contra l'embargament del petroli rus

El parlament hongarès ha aprovat aquest dimarts l'esmena constitucional que ha permès declarar l'estat d'emergència. Ho ha fet a proposta del govern central, per tal que el país compti amb "els instruments necessaris per ajudar, donar suport i poder acollir refugiats, així com per contrarestar i alleugerir els efectes econòmics negatius". En aquest sentit, el país centreeuropeu ja tenia vigent des del 2015 l'estat d'emergència per migració massiva. Va ser introduït durant la crisi de refugiats i s'ha mantingut durant tot aquest temps, malgrat que la xifra de persones migrades ha caigut dràsticament. Des de fa dos anys, també hi ha imposat un estat d'emergència per la pandèmia de la covid (que s'hauria d'aixecar el pròxim 31 de maig). És a dir, cada estat d'emergència permet governar a base de decrets relacionats amb la causa de la mesura.

En un altre ordre de coses, Orbán ha descartat abordar la proposta d'embargament del petroli rus en la pròxima cimera europea, que se celebrarà la setmana vinent. La qüestió és que el polític ultranacionalista vol conèixer més detalls sobre quines ajudes rebrà el seu país a canvi de donar suport a la proposta. El govern hongarès ha remès una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, on diu que Budapest no pot donar suport a les sancions contra Moscou sense garanties sobre el finançament per buscar un subministrament alternatiu, segons ha avançat aquest dimarts el diari Financial Times.