L'enviat especial de l'ONU per a la violència sexual en els conflictes ha proporcionat "informació clara i convincent" que algunes dones i nens retinguts per Hamàs havien estat sotmesos a violacions i tortures sexualitzades i que hi havia "motius raonables" per creure que els abusos s'havien produït. L'enviada especial, Pramila Patten, també ha informat aquest dilluns que hi havia "motius raonables" per creure que durant els atacs de Hamàs del 7 d'octubre es van produir agressions sexuals, incloent-hi violacions en grup, en diversos llocs. 

Patten ha encapçalat un equip de nou experts que ha viatjat a Israel i Cisjordània durant la primera quinzena de febrer, però ha advertit que hi havia limitacions sobre el que podria aconseguir en un temps limitat donades les limitacions. La principal limitació és que l'equip no va aconseguir reunir-se amb cap supervivent de la violència sexual durant els atacs del 7 d'octubre, "malgrat els esforços concertats que els van animar a denunciar".

En aquest sentit, l'enviada especial ha constatat que molts encara estan rebent teràpia i altres havien estat reubicats o traslladats a l'estranger, i alguns testimonis de primers auxilis havien estat desplegats a l'exèrcit. I ha afegit: “La manca de confiança dels supervivents dels atacs del 7 d'octubre i de les famílies dels ostatges a les institucions nacionals i organitzacions internacionals, com les Nacions Unides, així com l'escrutini dels mitjans de comunicació nacionals i internacionals sobre els qui van fer públics els seus relats, van obstaculitzar accés als supervivents dels atacs, inclosos els possibles supervivents/víctimes de violència sexual”.

Tot i això, l'equip de l'ONU ha pogut parlar amb múltiples testimonis, revisar una gran quantitat d'imatges i vídeos i entrevistar els ostatges alliberats. “Basant-se en els relats de primera mà dels ostatges alliberats, l'equip de la missió va rebre informació clara i convincent que la violència sexual, incloses violacions, tortures sexualitzades i tractes cruels, inhumans i degradants, es va produir contra algunes dones i nens durant la seva estada en captivitat i “hi ha motius raonables per creure que aquesta violència pot estar en curs”, destaca l'informe.  En aquest sentit, ha afegit que hi havia motius raonables "per creure que les dones ostatges també van ser sotmeses a altres formes de violència sexual".

Un alto el foc pròxim? 

Com a part d'una proposta de nou acord d'alto el foc que s'està negociant al Caire, 40 ostatges vulnerables, entre ells ancians, malalts i dones, seran alliberats en una fase inicial d'una treva de sis setmanes. Però el progrés al Caire s'ha estancat, almenys en part perquè Hamàs encara no ha proporcionat una llista dels 40 ostatges.

Per ara, però, no hi ha res confirmat. Israel no ha enviat una delegació al Caire perquè, suposadament, Hamàs no ha enviat una llista d'ostatges i tampoc ha confirmat la proporció de presoners palestins que serien alliberats. Ara bé, Hamàs, que sí que s'ha desplaçat fins al Caire, també té una sèrie d'exigències. Hi ha tres punts conflictius que caldria respectar: un alto el foc permanent, retirada de les forces de l'ocupació de Gaza i el retorn dels desplaçats. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!