La violenta repressió de les protestes per part del govern de l'Iran ha portat a l'ONU a prendre la decisió d'expulsar el país del golf persa del Consell de la Dona. A proposta dels Estats Units, els membres del Comitè Econòmic i Social de Nacions Unides han aprovat la mesura amb 29 vots a favor, 8 en contra i 16 abstencions. L'Iran, que enguany havia ingressat en la Comissió de la Dona amb un mandat de quatre anys, quedarà així exclòs d'aquest fòrum, compost per 45 països. "La Comissió és el principal òrgan de l'ONU per a promoure la igualtat de gènere i empoderar a la dona. No pot fer el seu important treball si és minada des de dins. La presència de l'Iran en aquest moment és una lletja taca en la credibilitat de la Comissió", ha dit l'ambaixadora estatunidenca, Linda Thomas-Greenfield, en presentar la resolució.

També van votar a favor països llatinoamericans que figuren entre els 54 membres del Comitè Econòmic i Social, com l'Argentina, Xile, Colòmbia, Guatemala, Panamà o el Perú, mentre que Mèxic es va abstenir. Per contra, altres països es van mostrar molt crítics amb la iniciativa, com va ser el cas de Rússia, la Xina, Nicaragua o Bielorússia, que van votar en contra i van acusar Washington d'actuar per motius polítics i de fer servir dobles morals. Durant la reunió d'aquest dimecres, Rússia va sol·licitar que, abans de pronunciar-se, el Consell Econòmic i Social demanés una opinió jurídica sobre la legalitat de la mesura, una petició que va ser rebutjada en una votació perquè Moscou no la va presentar per escrit amb almenys 24 hores d'antelació, tal com estableixen les normes. L'ambaixador iranià davant l'ONU, Amir Saeid Jalil Iravani, va qualificar la decisió d'expulsar al seu país de la Comissió de la Dona d'"il·legal" i va denunciar que no hi ha cap precedent similar.

A més, Iravani ha insistit que la decisió es basa "en denúncies sense fonament i arguments fabricats" i ha subratllat que és fruit exclusivament de l'"hostilitat" dels EUA cap al Govern iranià. Human Rights Watch (HRW) va considerar en un comunicat que l'expulsió de l'Iran és un pas endavant perquè Teheran rendeixi contes "per la seva llarga història de discriminació i crueltat com les dones i nenes". No obstant això, l'ONG va demanar a la comunitat internacional veritable pressió sobre el Govern iranià perquè "posi fi a la seva campanya de violència" i es persegueixi els responsables de violacions dels drets humans.

L'Iran, execucions públiques i por

L'Iran ha condemnat a mort Amir Nasr-Azadani, futbolista iranià de 26 anys, per mostrar suport als drets i a les llibertats de les dones al seu país, segons FIFPRO, l'organització que representa a escala mundial a milers de futbolistes. La citada font, el sindicat internacional dels jugadors, ha emès un comunicat expressant la seva completa indignació amb la decisió i se solidaritza amb el jugador, reclamant l'eliminació immediata de la condemna. El futbolista militava a l'Iranjavan, club iranià que no es troba en la màxima categoria futbolística del país. Segons Iranwire, Nasr-Azadani i la seva família han estat amenaçats en més d'una ocasió per les protestes a l'Iran, per defensar els drets fonamentals de les dones en un país que no els respecta. Amnistia Internacional també ha emès un comunicat demanant al món que s'utilitzi tots els mitjans necessaris per pressionar al govern iranià i que aturi l'execució i pena de mort.