L’Organització de les Nacions Unides (ONU) es troba immersa en una profunda crisi financera que ha empitjorat notablement amb el retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units i les seves retallades massives en cooperació internacional. Davant d’aquesta situació, l’organització està considerant mesures dràstiques com el tancament, la fusió o el trasllat d’algunes de les seves agències especialitzades per reduir despeses. Tot i que encara no s’han pres decisions definitives, la incertesa entre el personal és creixent des que el març passat el secretari general António Guterres va anunciar la Iniciativa ONU80, un pla ambiciós per “millorar l’eficiència” de l’organització coincidint amb el seu 80è aniversari. 

Per mirar de donar resposta a aquesta crisi econòmica, Guterres ha encarregat a un grup d’experts liderat per Guy Ryder, exdirector general de l’Organització Internacional del Treball (OIT), que elabori propostes per reformar l’estructura interna de l’organització. Tot i que encara no s’han fet públiques les conclusions d’aquest equip, la filtració a la premsa d’algunes de les opcions que es plantegen —com ara fusionar agències especialitzades o traslladar-les fora de ciutats amb costos elevats com Ginebra o Nova York— ha despertat una gran inquietud entre els treballadors.

🗣️ J. Domingo: "Proposem un Pacte Nacional perquè l'ONU reconegui l'autodeterminació dels catalans"

Des del punt de vista dels representants sindicals de l’ONU a Ginebra, la descentralització de les agències, tal com es planteja, podria generar més problemes que solucions. Ian Richards, president de la Unió d’Empleats de les Nacions Unides, ha advertit que aquesta reorganització no només podria entorpir la coordinació interna entre agències, sinó que fins i tot podria comportar costos més elevats en lloc de reduir-los. “No queda clar que aquestes mudances facilitin les coses a l’organització”, ha subratllat Richards, tot afegint que molts països amb economies modestes, que actualment només tenen representació davant l’ONU a Nova York i Ginebra, podrien veure’s exclosos dels debats si s’opta per traslladar oficines a altres ciutats, atès que sovint no disposen dels recursos per ampliar la seva presència.

Arriba Trump, milers de treballadors al carrer

“Es parla per exemple de fusionar l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) amb l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM)”, ha explicat Nathalie Meynet, presidenta del Consell de Personal d'ACNUR, la qual ha denunciat que la nova orientació política impulsada per Trump ha afectat especialment aquesta agència, ja que ha suposat una pèrdua sobtada d’un 40% del seu pressupost. Aquest ajust dràstic amenaça de deixar sense feina entre 3.000 i 4.000 empleats, d’un total de 15.000. Altres organismes de l’ONU també es podrien veure greument afectats per les retallades nord-americanes. És el cas del Programa Mundial d’Aliments (PMA), que depèn d’una contribució dels Estats Units equivalent a entre el 30% i el 40% del seu pressupost, o d'UNICEF, que amb la nova situació perd fins a un 20% dels seus recursos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!