Més de 1.050 milions de tones d'aliments es van desaprofitar el 2022 al món, el 60% procedent de les llars, segons un informe del Programa de l'ONU per al Medi Ambient (PNUMA), que assenyala que va passar en un any en què un terç de la humanitat s'enfrontava a la inseguretat alimentària.

"El malbaratament d'aliments és una tragèdia mundial. Milions de persones passaran fam a causa del malbaratament d'aliments a tot el món", ha assenyalat aquest dimecres a la presentació de l'informe la directora executiva del PNUMA, Inger Andersen, i recull Efe. L'informe sobre l'Índex de Malbaratament d'Aliments 2024, realitzat conjuntament amb l'organització associada WRAP, es titula "Pensa, menja, estalvia. Seguiment dels avenços per reduir a la meitat el malbaratament mundial d'aliments".

Objectiu: reduir el malbaratament a la meitat

L'estudi presenta una estimació mundial sobre el malbaratament d'aliments i també suggereix unes millors pràctiques per reduir a la meitat el malbaratament per al 2030 d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides.

Segons el PNUMA, el 2022 es van generar 1.050 milions de tones de residus alimentaris (incloses les parts no comestibles), fet que suposa 132 kg per càpita i gairebé una cinquena part de tots els aliments disponibles per als consumidors. Del total d'aliments desaprofitats, el 60% (631 milions de tones) prové de les llars de tot el món, un 28% dels serveis d'alimentació i un 12% del comerç minorista.

79 kg desaprofitats per persona

Cada persona va desaprofitar 79 quilograms de menjar a l'any, i a les llars es va desaprofitar cada dia l'equivalent a mil milions de menjars, o dit d'una altra manera, 1,3 menjars diaris per a les persones afectades per la fam al món. Alhora, la deixalla d'aliments, assenyala l'informe, genera entre un 8% i un 10% de les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle (GEI, en anglès), cosa que suposa gairebé cinc vegades més que les emissions totals del sector de l'aviació.

El malbaratament de menjar continua perjudicant l'economia mundial i alimentant el canvi climàtic, la pèrdua de naturalesa i la contaminació, malgrat que el PNUMA ha recordat que no és només un problema dels països rics. Així, de mitjana, els països de diferents nivells d'ingressos desaprofiten una quantitat similar d'aliments per persona.

D'altra banda, només quatre països del Grup dels Vint (G20, bloc d'economies riques i en desenvolupament), Austràlia, el Japó, el Regne Unit i els EUA, a més de la Unió Europea (UE), compten amb estimacions adequades sobre el malbaratament d'aliments per fer un seguiment dels progressos fins al 2030. Per això, la directora general de WRAP, Harriet Lamb, ha demanat "una major acció coordinada a tots els continents i cadenes de subministrament". "Això és fonamental per garantir que els aliments alimentin les persones, no els abocadors", ha afegit Lamb.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!