ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat aquest dilluns que l'exèrcit rus ha atacat 31 centres sanitaris a Ucraïna. Eren hospitals, centres psiquiàtrics o maternitats, com la de Mariúpol. Aquests atacs han deixat fins ara 12 morts i 34 ferits, alguns dels quals eren treballadors sanitaris. Atacar els centres sanitaris suposa una violació del dret internacional, ja que priva la població de rebre assistència mèdica, és a dir, una violació dels drets humans. Això ho ha recordat l'OMS en un comunicat: "L'OMS condemna enèrgicament els actes de violència contra l'assistència sanitària. Cadascun dels atacs priva les persones de serveis que salven vides. Els atacs a l'assistència sanitària són violacions del dret internacional humanitari i dels drets humans". 

D'ençà que va començar la invasió russa a Ucraïna, l'OMS ha estat treballant per tal de garantir l'assistència sanitària al país. En un principi, s'enfocava a garantir que al país hi arribés un flux constant de subministraments sanitaris, de manera que els països veïns disposessin de la infraestructura per atendre les necessitats dels refugiats, així com per donar suport al sistema sanitari d'Ucraïna perquè pugui satisfer les necessitats sanitàries immediates dels ciutadans. Des de fa uns dies, però, els esforços de l'organització també s'han hagut de centrar en la denúncia de la violació del dret internacional pels bombardejos a centres sanitaris. 

L'OMS ha recordat en repetides ocasions que l'atac a aquesta mena d'infraestructures sanitàries està prohibit, però els comandaments russos no només no han fet cas, sinó que han justificat les seves accions. El que havia de ser una operació especial (no una guerra) que atacaria només objectius claus (teòricament cap infraestructura civil), segons els russos, està sent una violenta invasió que colpeja la població civil. Tot i les imatges de pacients abandonant hospitals mig derruïts, el govern rus segueix assegurant que els centres sanitaris que han atacat estaven ocupats per l'exèrcit ucraïnès que els feia servir com a punt logístic, no com a hospital. D'aquesta manera se cerca justificar aquests atacs. 

Subministrament urgent

Des de l'inici de la guerra, l'OMS ha treballat perquè es pogués garantir un mínim d'assistència mèdica als ciutadans ucraïnesos. Des del 24 de febrer es treballa per fer arribar tota mena d'equipaments a territori ucraïnès. Generadors d'oxigen, generadors per mantenir el subministrament elèctric als centres sanitaris afectats, desfibril·ladors, monitors, medicaments per a l'anestèsia, sals de rehidratació, gases i benes són alguns dels subministraments mèdics que l'OMS i els seus socis estan enviant a Ucraïna per salvar vides i mantenir els serveis sanitaris. 

Tots els subministraments es distribueixen "en estreta coordinació" amb el Ministeri de Salut ucraïnès, segons recull Europa Press. L'OMS ha avançat que "els pròxims dies i setmanes hi haurà un flux constant de subministraments mèdics, com a part d'un esforç per garantir l'accés de la població als medicaments essencials i l'atenció mèdica".