A la fi! L'esperat Parc Ghibli del Japó ja ha obert les portes i ho ha fet en el millor moment possible: després que s'hagin reobert les fronteres al turisme sense restriccions, el passat 11 d'octubre. És el parc temàtic que alberga instal·lacions inspirades en les pel·lícules d'animació de l'aclamat estudi Ghibli d'Hayao Miyazaki, de manera que... és un lloc on "El viatge de Chihiro" es fa real! No hi ha dubtes que la seva obertura era un dels esdeveniments dels mesos finals del 2022 que més expectatives havia creat i la prova d'això és que les entrades ja estan esgotades per a tot el mes de novembre. Èxit rotund.

El Parc Ghibli s'ubica en el poble de Nagakute (a la rodalia de Nagoya, al sud) i aquest dimarts ha obert al públic les àrees temàtiques construïdes a imatge de les pel·lícules de l'estudi: "El castell al cel" (1986), "El meu veí Totoro" (1988), "Porco Rosso" (1992), "La princesa Mononoke" (1997), l'esmentat "El viatge de Chihiro" (2001) o "La Ponyo al penya-segat" (2008) són alguns dels films de Miyazaki que inspiren el recinte. Però a diferència d'altres parcs temàtics com Disneyland, el Parc Ghibli no compta amb atraccions i el que fa és integrar construccions i exposicions relacionades amb les obres de l'aclamat estudi.

Obertura Parc Ghibli Japó / Efe
Obertura del Parc Ghibli / Efe

S'espera que el parc disposi de cinc zones, de les quals tres s'han obert aquest dimarts. Una d'elles és el gran magatzem de Ghibli, una zona coberta que recicla una antiga piscina i on s'han creat botigues, restaurants, una sala d'exposicions i una altra de projeccions, a més de tenir una zona infantil i una àrea d'estàtues d'icòniques pel·lícules de l'estudi per fer-se fotografies amb elles. Això últim és una de les grans novetats respecte de l'altra gran instal·lació que té l'estudi, el Museu Ghibli de Tòquio — on està prohibit fer fotos. 

Obertura Parc Ghibli Japó / Efe
Obertura del Parc Ghibli / Efe

Les altres dues zones són el bosc Dondoko, on s'aixeca una rèplica de la casa d'"El meu veí Totoro" des del 2005 i que s'ha ampliat amb la instal·lació d'un tobogan amb la forma del simpàtic Totoro; i l'anomenat turó de la joventut, amb una rèplica de la casa de "Murmuris del cor" (1995, Yoshifumi Kondo) amb format de museu.  En els pròxims dos anys s'obriran les altres dues zones: una basada en la ciutat del ferro de "La princesa Mononoke" i la vall de les bruixes, dedicada a les obres on la màgia és el fil conductor — com "Kiki, l'aprenent de bruixa" (1989). 

Obertura Parc Ghibli Japó / Efe
Obertura del Parc Ghibli / Efe

El projecte i la construcció del parc temàtic han estat supervisats per Goro Miyazaki, fill de l'il·lustre director i fundador de l'estudi Hayao Miyazaki. Recordem, però, que Ghibli compta amb altres directors i pel·lícules excel·lents: l'esmentada "Murmuris del cor" (1995, Yoshifumi Kondo), "La tomba de les lluernes" (1988, Isao Takahata) o "La Haru al regne dels gats" (2002, Hiroyuki Morita), entre moltíssimes altres.

Obertura Parc Ghibli Japó / Efe
Obertura del Parc Ghibli / Efe

De moment, el parc Ghibli requereix reserva prèvia i comprar una entrada per cada zona a la qual es vulgui entrar. A partir del febrer del 2023 s'eliminarà el sistema de reserva i es podrà adquirir una entrada que cobreixi diverses zones. Per evitar una gran afluència d'aficionats i aficionades, s'han limitat la xifra d'entrades diàries: entre 3.500 i 4.000 per al gran magatzem i menys de mil en el cas de les altres dues àrees.