Més proves sobre la massacre de l'exèrcit rus en la seva ocupació de Butxa. De nou, imatges enregistrades per càmeres de seguretat i testimonis directes han facilitat una investigació del New York Times, en la qual han reconstruït l'execució d'un grup d'homes ucraïnesos que havien estat defensant el seu municipi pel seu propi compte a l'inici de la invasió russa. Els homes sense uniforme militar, amb els ulls i les mans embenades, que apareixen per uns instants davant una càmera de seguretat acompanyats de dos soldats russos, haurien aparegut morts hores després en les imatges enregistrades per un dron al pati d'un bloc d'oficines que els invasors haurien emprat de base. Segons ha conclòs el mitjà citat, les imatges i els testimonis recollits a Butxa servirien de proves molt clares de crims de guerra.

Execucions sumàries

Just després de l'esclat de la guerra, la rapidesa amb la qual les forces d'ocupació russes van aconseguir endinsar-se als voltants de Kíiv va obligar la població civil, sobretot els homes que no podien fugir del país, a defensar-se amb milícies organitzades a escala local. Segons ha pogut saber el New York Times, aquest era el cas del grup de veïns de Butxa que van aparèixer morts a trets quan la ciutat va ser alliberada a principis de març amb la retirada dels russos cap a l'est. Els testimonis recollits en la investigació, entre ells un supervivent, relaten com membres dels paracaigudistes de l'exèrcit rus els van capturar, torturar, qüestionar i executar després que un d'ells confessés que formaven part d'una milícia de la resistència. El testimoni principal va poder sobreviure malgrat rebre un tret a l'esquena tot fent-se el mort. En la reconstrucció dels fets del mitjà citat, tot plegat (la captura, les tortures i les execucions) hauria passat als voltants del carrer Yablunska de Butxa.

Càmeres de seguretat

Les conseqüències de fer la guerra en ple segle XXI. Imatges enregistrades per càmeres de seguretat a les quals ha tingut accés la BBC mostren com un grup de soldats russos maten a trets dos homes desarmats en un taller de bicicletes als afores de Kíiv en les primeres setmanes d'invasió. Tot seguit, els militars entren al negoci, el requisen i beuen ampolles de whisky. Quan s'adonen que una de les càmeres els està gravant, la destrossen, però ja és massa tard: han estat enxampats cometent els crims. Tenint en compte la facilitat de l'exèrcit ucraïnès per identificar soldats russos amb tecnologia de reconeixement facialsobretot quan es tracta de criminals de guerra, és d'esperar que ja sàpiguen de qui es tracta. Pel que fa a les dues víctimes d'aquest incident, la cadena britànica ha pogut saber que es tracta del cap del taller i del vigilant de seguretat del negoci, Leonid Pliats, el qual va aconseguir sobreviure als trets durant unes hores, però es va acabar dessagnant mentre era amagat esperant assistència.