"L'opció més segura per a tothom en aquests moments". Així ha explicat la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Arden, un nou confinament arreu del país que s'allargarà fins divendres vinent després que s'hagin registrat 107 casos de coronavirus en una setmana. Ardern ja havia ordenat el confinament durant una setmana a la ciutat d'Auckland i la península de Coromandel, i durant tres dies per a la resta del país després que es registrés només un contagi local de covid-19.  Aquest va ser el primer notificat a Nova Zelanda en els últims sis mesos.

D'aquesta manera, el país romandrà confinat fins a la mitjanit del 27 d'agost i Auckland, la regió més afectada, fins al dimarts 31 d'agost. A més, també se suspendrà tota l'activitat parlamentària del país mentre el confinament sigui vigent.

En les últimes 24 hores, a Nova Zelanda, on viuen més de 4 milions de persones, s'han notificat 34 contagis locals. Des de dimarts passat, quan va començar el brot, se n'han detectat 107. 

Confinament total 

Elisenda Botella, metgessa catalana que treballa a Wellington, la capital del país, explicava a Catalunya Ràdio que l'objectiu a Nova Zelanda sempre ha estat eliminar totalment el virus, per això, quan es registra un cas es treballa per evitar nous contagis. El primer cas que va provocar el confinament era de la variant delta, cosa que ha encès totes les alarmes, ja que segons explica Botella, les fronteres estan tancades i només poden entrar al país els seus ciutadans, que han de passar per una estricta quarantena i diversos tests.

Tal com explica la metgessa, aquest confinament és total, similar al que es va viure aquí entre març i abril de 2020: els únics establiments oberts són supermercats, farmàcies i consultes mèdiques, mentre que escoles i comerços estan tancats. Segons explica Botella, l'esgotament pandèmic no és gaire important, ja que durant la major part del temps les mesures estrictes i eficaces han permès fer vida normal dins les fronteres. 

Variant delta 

Durant tota la pandèmia, el país d'Oceania ha destacat per la seva bona gestió de la pandèmia, fet que ha aconseguit reduir el total de contagis des del març de l'any passat a poc més de 3.000 casos, registrant 26 morts. El seu reconeixement mundial per haver aconseguit controlar el virus, en gran part gràcies a l'aplicació de confinaments ràpids després de detectar pocs contagis com en aquest cas, es veu enfosquit pel seu ritme de vacunació lent. 

L'arribada de la variant delta també a Nova Zelanda ha obligat les autoritats a canviar les regles del joc al país, que fins ara havia aconseguit que les seves mesures zero covid funcionessin. Durant el cap de setmana, Chris Hipkins, el ministre encarregat de la gestió contra la pandèmia, reconeixia que aquesta nova soca qüestionava les restriccions que s'havien aplicat fins ara, fent-les semblar "menys adequades". 

Ritme lent de vacunació 

El procés de vacunació avança a un ritme molt lent en aquest país. No es va començar a protegir els treballadors més exposats a la covid fins al febrer i la vacunació no es va estendre a la població general fins al juliol. A Catalunya, a principis del mes passat ja es podia vacunar qualsevol ciutadà major de 16 anys. 

Segons les últimes dades, poc més d'un 20% dels seus ciutadans estan vacunats, una xifra molt menor que en la majoria de països europeus. Amb tot, però, l'executiu espera poder acabar de vacunar la població diana abans de finals d'any, tot i que l'arribada de preparats és lenta  i podria dificultar aquest objectiu.  D'aquesta manera, la intenció és obrir les fronteres del país durant el primer trimestre de 2022. Jacinda Ardern les va tancar el març de 2020 i encara no s'han tornat a obrir.