Les protestes contra el racisme després de la mort de George Floyd han anat a menys aquest dijous a Nova York, amb un menor nombre de manifestants que, això sí, han tornat a desobeir el toc de queda en la Gran Poma, amb les seves crítiques dirigides principalment a la duresa d'aquests últims dies de la policia i l'actitud de l'alcalde, Bill de Blasio, en les hores més baixes del seu mandat.

En la vuitena jornada de protestes, el gran desplegament policial a la ciutat ha permès dispersar els manifestants i detenir tots aquells que es resistien a deixar el carrer durant el toc de queda. També hi havia molts membres de les entitats convocants controlant que tot fos pacífic.

Diversos centenars de manifestants es van concentrar als voltants de la residència de l'alcalde, coneguda com a Gracie Mason, colofó d'una jornada de múltiples protestes per tota la ciutat, amb menys participació que altres dies. De les poques càrregues que hi ha hagut avui la més complicada es va registrar a primera hora de la nit al Bronx.

Però les protestes perden múscul i el gran desplegament policial ha permès deixar enrere els saquejos i aldarulls de principis de setmana a Manhattan, on els establiments encara continuen protegint els seus aparadors amb taulons de fusta -alguns a més amb filferros de punxes- i seguretat privada.

Els manifestants han rebut avui l'entrada del toc de queda, a la vuit de la tarda, al crit de "amunt les mans, fora trets", un dels lemes que s'han escoltat en totes les protestes al llarg dels Estats Units després de la mort amb motius racistes de l'afroamericà George Floyd en mans d'un policia a Mineápolis (Minesota).

Mitja hora després de l'entrada en vigor del toc de queda, la policia va començar a bloquejar els manifestants als carrers de l'Upper East per procedir a aturar-los. Mentre es podia sentir la megafonia dels cotxes patrulla alertant que el toc de queda estava en vigor i els ciutadans havien de tornar a les seves cases i abandonar els carrers.

La majoria de manifestants blancs es van posar al capdavant i, amb les mans alçades, alguns s'anaven deixant detenir per policies. Malgrat que no van oferir cap resistència mentre cridaven "mans enlaire, fora trets", la policia va reduir a cops a alguns d'ells.

Després de dos moments de tensió i una vintena d'arrestos, la policia va aconseguir dispersar la protesta, que s'havia desenvolupat de manera pacífica.

"Lluitem contra el supremacisme blanc, estem compromesos amb l'acció", assegurava moments abans Patrick Bobilin, un dels organitzadors de la protesta silenciosa del parc Carl Schurz, al costat de la residència de l'alcalde, que dimecres va acabar amb desenes de detinguts.

Els manifestants van evitar en aquesta ocasió aproximar-se molt a la residència de Bill de Blasio i l'organitzador de la concentració, Patrick Bobilin, va demanar als congregats que no es deixessin desconcertar pel so de les hèlixs dels helicòpters. "Deixeu que els policies es mostrin com els veritables agitadors", va dir.

Diversos centenars de manifestants van aconseguir seguir la seva protesta cap a Times Square i després al Baix Manhattan, on al final superaven en número els policies als manifestants, alguns dels quals es resistien a deixar la protesta.

Els sanitaris també es manifesten

Vestit amb el seu uniforme de treballador sanitari, Daniel, que treballa en un hospital proper, ha sortit avui al carrer per primera vegada per mostrar la seva solidaritat amb la comunitat negra.

"En els últims mesos hem rebut un gran suport (per la pandèmia de la Covid-19), el mínim que podem fer és mostrar una mica de suport a la comunitat negra", ha dit Daniel a Efe al principi de la manifestació aquesta tarda a l'Upper.

"No tinc por del toc de queda perquè no tinc res a perdre, soc una afroamericana a Amèrica", va assegurar per la seva part una jove que va preferir no identificar-se i que caminava a la marxa juntament amb la seva bicicleta.

Porta participant diversos dies en les protestes en diferents barris de la ciutat, va comentar a Efe, abans d'insistir que és necessari reconstruir la policia des de zero i invertir en les comunitats negres que històricament han estat "subdesenvolupades i molt castigades".

Brooklyn i Bronx

A l'altre costat de l'East River, a Brooklyn, diversos centenars de persones que es reunien per a una vigília de "Black Lives Matter" (Les Vides Negres Importen) al parc McCarren es van manifestar també de forma pacífica.

Més complicat va ser al Bronx. Una vegada més, la policia es va moure ràpidament en algunes àrees per fer complir el toc de queda. Al barri de Mott Haven, una fila d'agents amb bicicleta va impedir que centenars de persones avancessin, cridant-los que retrocedissin. Alhora, un altre grup de policies va aparèixer darrere dels manifestants, segons mitjans locals.

Just després de les vuit de la tarda, la policia va començar a arrestar la gent en la multitud, que s'havia estat manifestant pacíficament. Alguns agents amb escuts antiavalots van empènyer els manifestants a les voreres aparentment sense provocació. Encara que molts manifestants van intentar anar-se'n, amb la policia per tots costats, no hi havia una ruta per aclarir l'àrea.

Després, al voltant de les 8:30 de la tarda, la policia va carregar contra la multitud, balancejant les seves porres i atacant els manifestants.