Possible nova polèmica entre la frontera polonesa i bielorussa. Varsòvia assegura haver detectat un increment del moviment migratori il·legal a la frontera amb Bielorússia i temen "provocacions" a les dates de la cimera de l'OTAN que tindrà lloc a Vílnius al juliol.

El coronel Arkadiusz Tywoniuk, de la Guàrdia Fronterera polonesa, ha declarat aquest dimarts al diari Gazeta Wyborcza que "la part bielorussa està intentant obrir més rutes migratòries" i ha calculat que des de principis d'aquest any "hi ha hagut prop de 12.300 intents il·legals de travessar la frontera" cap a Polònia.

"Escalada agressiva"

A més, ha assegurat que s'ha registrat una "escalada agressiva", ja que els migrants llancen "no només branques d'arbres, sinó també maons i llambordes portats pels serveis bielorussos", ha escrit fa pocs dies el coronel a les seves xarxes socials.

"Aquest any, diversos vehicles ja han resultat danyats a conseqüència d'aquests atacs", ha afegit. Segons el coronel polonès, la celebració del festival internacional d'art Slavic Bazaar a la ciutat bielorussa de Vitebsk (nord), a la qual assistiran participants de 70 nacionalitats, i que coincideix amb la cimera de l'Aliança de l'Atlàntic Nord de Vílnius els dies 11 i 12 de juliol, "pot ser part d'una operació especial".

Minsk ja ha anunciat que, per als estrangers que vulguin assistir a l'esdeveniment, no es demanarà visat, i per això la Guàrdia Fronterera polonesa tem que hi hagi una entrada massiva de persones a Bielorússia "aprofitant l'ocasió" per després intentar entrar a Polònia de manera irregular.

Una frontera militaritzada

D'altra banda, el ministre de Serveis Especials polonès, Stanislaw Zaryn, ha dit aquest dimarts a la ràdio que el fins ara responsable de la vigilància fronterera de Bielorússia, Anatol Lapo, ha estat recentment substituït per Konstantin Molostov, cosa que, segons el ministre, "presagia un augment de l'hostilitat cap a Polònia”.

En missatges publicats a les seves xarxes socials, Zaryn va assegurar que Molostov, nascut a Rússia, "va ser el responsable de militaritzar la frontera bielorús-polonesa" i "va organitzar els assalts fronterers el novembre del 2021" que van marcar l'inici de la crisi entre Varsòvia i Minsk.

L'OTAN no té espai per a Ucraïna (de moment)

De moment, porta tancadíssima. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha insistit aquest dilluns que de la propera cimera a Vílnius (Lituània) no en sortirà una invitació formal per a l'ingrés d'Ucraïna a l'Aliança i també que el propòsit és mantenir el suport "tant de temps com calgui" a Kíiv.

L'OTAN tanca la porta a Ucraïna (de moment)

"Els aliats no debatran a Vílnius sobre la possibilitat de cursar una invitació formal a Ucraïna", ha afirmat Stoltenberg, en una compareixença amb el canceller alemany, Olaf Scholz, durant la visita a Berlín, coincidint amb les maniobres aèries que l'OTAN realitza principalment en territori alemany.

Stoltenberg ha recordat així mateix que el propòsit de la cimera, que tindrà lloc a la capital lituana l'11 i 12 de juliol, és celebrar una primera reunió del Consell OTAN-Ucraïna, un nou fòrum en què els aliats i Kíiv s'asseuran per "marcar un camí futur".

L'objectiu és "donar suport a Ucraïna" i "tant de temps com calgui" en la seva "legítima defensa" davant de Rússia, però l'OTAN no es planteja "ser part del conflicte", ha recalcat.