Nou cop a l'Àfrica central: A Gabon, un grup d'alts oficials militars ha aparegut a la televisió pública nacional del país centreafricà a primera hora d'aquest dimecres i ha afirmat que han pres el poder. Després de les eleccions generals d'aquest dissabte 26 d'agost, l'organisme electoral de Gabon havia anunciat que el president Ali Bongo ha guanyat un tercer mandat; però, en compareixença al canal de televisió Gabon 24, els militars, que asseguren que representen totes les forces de seguretat i defensa de la nació africana, sostenen que els resultats de les eleccions queden cancel·lats, totes les fronteres tancades fins a nou avís i les institucions estatals dissoltes.
A Libreville, la capital de Gabon, s'han sentit sorolls forts de trets, segons ha informat l'agència Reuters, després de la compareixença dels militars a la televisió. "En nom del poble gabonès hem decidit defensar la pau posant fi al règim actual", ha declarat les forces colpistes. Els militars s'han presentat com a membres del Comitè de Transició i Restauració de les Institucions i han anunciat que les institucions estatals dissoltes inclouen el govern vigent, el senat, l'assemblea nacional, el tribunal constitucional i l'òrgan electoral.
Eleccions en entredit
Les eleccions generals d'aquest dissabte, a on es votava la presidència del govern i el Parlament, han devingut amb tensions, perill de disturbis i preocupacions sobre la seva transparència. Els comicis s'han posat en entredit per la manca d'observadors internacionals, la suspensió d'algunes emissions de mitjans estrangers, el tall d'Internet i un toc de queda nocturn a tot el país. El govern va justificar les mesures al·legant que era necessari per evitar l'extensió de notícies falses i ingerències estrangeres.
Victòria pel tercer mandat de Bongo
Finalment, la junta electoral gabonesa ha anunciat la victòria d'Ali Bongo, amb el 64,27% dels vots, que ara hauria d'encertar un tercer mandat. El seu principal rival, Albert Ondo Ossa, ha quedat en segon lloc, amb un 30,77%. Bongo, president des del 2009, és fill d'Omar Bongo, que va ser president de Gabon entre 1967 i 2009, i, per tant, antecessor de l'actual president en el càrrec. L'actual mandatari va rebutjar les acusacions de frau electoral. Ja el 2016, quan Bongo va guanyar les anteriors eleccions per a liderar el país centreafricà en un segon mandat, va haver-hi protestes violentes al carrer i el govern va tancar l'accés a Internet.
Vuitè cop a l'Àfrica des del 2020
Si té èxit, el cop militar gabonès representaria el vuitè a l'Àfrica occidental i central des del 2020, després dels de Mali, Guinea, Burkina Faso, Txad i Níger, que han fet retrocedir en nombre de democràcies africanes en els darrers anys. El més recent, el de Níger, el mes passat, quan l'exèrcit va prendre el poder per fer fora tota influència de França, la seva antiga metròpoli i encara amb interessos estratègics al país del Sahel pels seus recursos naturals.