Des del 17 de juliol, els noruecs, concretament els habitants de la capital, Oslo, tenien una nova veïna a la seva costa: una jove morsa de 600 quilos. La seva presència era extraordinària, ja que aquests animals acostumen a habitar latituds molt més al nord. Justament per això, la seva presència va congregar molts curiosos i va captar l'atenció dels mitjans de comunicació. Va arribar a ser batejada: Freya, en referència a la deessa nòrdica de la bellesa i l'amor. Però l'eixam de persones que es volien apropar a l'animal i les reiterades crides a no fer-ho per la seva possible perillositat que han estat ignorades han dut les autoritats de Noruega a prendre la decisió de sacrificar-la. 

"La decisió d'aplicar l'eutanàsia es va prendre sobre la base d'una avaluació global de l'amenaça persistent per a la seguretat humana", ha declarat el cap de la Direcció de Pesca de Noruega, Frank Bakke-Jensen, segons recull The Guardian. Feia dies que les autoritats noruegues estudiaven diverses opcions sobre què fer amb la morsa, la qual malgrat no haver atacat directament cap humà no deixava de ser un possible perill des de la seva perspectiva."Vam examinar acuradament totes les solucions possibles. Vam concloure que no podíem garantir el benestar de l'animal per cap dels mitjans disponibles", ha remarcat Bakke-Jensen. 

Les morses no són directament violentes, malgrat que si ataquen poden ser molt perilloses. Es tracta d'una espècie de gran calibre però amb rutines molt tranquil·les, ja que poden dormir fins a 20 hores al dia. La Freya no era una excepció. La majoria de les imatges que es tenen d'ella és dormint sobre les embarcacions al port de la capital. Esporàdicament, se la va veure perseguint un ànec o atacant un cigne. El principal problema era la familiaritat amb què les persones s'apropaven a l'animal salvatge. 

Tot i les advertències i recomanacions de les autoritats, els curiosos s'apropaven molt a l'animal per aconseguir filmar-lo o fer-se selfies, fins i tot amb criatures en braços. La situació ha arribat a un punt que el govern noruec ha decidit tallar el problema d'arrel i posar fi a la vida de l'animal. Una decisió àmpliament criticada dins i fora del país, ja que es tractava d'un animal jove i sa. No només això, sinó que la morsa és una espècie protegida. A través de les xarxes socials diversos usuaris i col·lectius han denunciat els fets.