És possible que la xifra de morts a Gaza superi els 30.000 aquesta setmana, mentre els negociadors concreten un alto el foc i un acord d'alliberament dels ostatges, i el govern d'Israel continua endavant amb un pla per atacar Rafah. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, va convocar al gabinet de guerra a última hora de dissabte per a una reunió informativa amb els negociadors que havien estat en converses a París. Aquesta setmana s'hi reunirà de nou per discutir els preparatius per a un atac a Rafah, la ciutat que fa frontera amb Egipte i on es calcula que hi ha 1,5 milions de palestins desplaçats que hi han buscat refugi. Un acord podria endarrerir l'operació, però no la impediria, segons paraules del mateix Netanyahu a una entrevista a la CBS.

Negociadors d'Israel, Qatar, Egipte i els Estats Units van acordar "contorns bàsics" d'un acord durant les converses del cap de setmana a París, segons hauria dit a la CNN l'assessor de seguretat de la Casa Blanca, Jake Sullivan, però els detalls finals encara s'han de definir. Els mitjans israelians haurien dit que el possible acord permetria l'alliberament de 30 o 40 ostatges a canvi de fins a 300 presoners palestins i un alto el foc que duraria fins a sis setmanes. Durant la pausa, totes dues parts continuarien les negociacions per a nous alliberaments i un alto el foc permanent, hauria dit un funcionari egipci a Associated Press.

Combats durant el Ramadà

La interrupció dels combats cobriria el mes sagrat musulmà del Ramadà, que comença al voltant del 10 de març d'enguany, i l'acord inclouria un augment de l'ajuda que cal desesperadament. Es proposa després d'una forta pressió internacional per l'elevat nombre de víctimes civils i la perspectiva d'un vessament de sang encara pitjor a Rafah. Després de les converses inicials a París, es duran a terme trobades de seguiment a Doha i el Caire, segons han assegurat a Reuters fonts de seguretat egípcies.

La majoria dels 2,3 milions d'habitants de Gaza passen fam, alguns de manera desesperada, i les organitzacions d'ajuda humanitària descriuen “focus de fam” al territori. Les malalties infeccioses s'han propagat ràpidament i hi ha poc accés a l'atenció mèdica: només 13 dels 34 hospitals de Gaza funcionen parcialment o mínimament.

La "victòria total" de Netanyahu

Els plans per a un atac contra els combatents de Hamàs a Rafah, on es refugien tants de civils desesperats, han provocat crides internacionals generalitzades perquè Israel actuï amb moderació, fins i tot per part de l'aliat més important d'Israel, els Estats Units. Però Netanyahu, que ha promès una “victòria total”, hauria exposat que cal una operació per erradicar quatre batallons de combatents de Hamàs estacionats allà.

“No podem deixar Hamàs al seu lloc. No podem deixar una quarta part dels batallons de Hamàs a Rafah i dir, bé, està bé”, ha dit en una entrevista a la CBS. “Si arribem a un acord, [l'operació a Rafah] s'endarrerirà una mica. Però passarà. Si no tenim un tracte, ho farem igualment. S'ha de fer".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!