Una imatge falsa del Papa Francesc està causant una revolució a les xarxes socials. En la imatge, el Pontífex apareix vestit amb un abric modern i una cadena amb un crucifix per fora, la qual cosa ha generat sorpresa entre els usuaris de les xarxes socials. ​Malgrat que des de fa temps el pontífex va en cadira de rodes en les seves aparicions públiques, nombrosos usuaris han defensat la veracitat de la instantània, per la seva aparença real. El controvertit abric, segons uns usuaris de Twitter, seria un disseny de l'estilista italià Filippo Sorcinelli, que és el sastre oficial del Summe Pontífex. La imatge, però és falsa i ha estat generada per una intel·ligència artificial.

No obstant això, segons han confirmat diversos mitjans de comunicació, la imatge és falsa i ha estat generada per una intel·ligència artificial. Aquest tipus d'imatges, conegudes com deepfakes, són cada vegada més usuals a les xarxes socials i plantegen un gran desafiament per als professionals de la comunicació i per a la societat en general, ja que costen de distingir.

L'augment de la difusió d'informació errònia en línia és una tendència preocupant. En aquest sentit, la fotografia viral del Papa Francesc amb un abric de plomes blanc és un exemple més de la creixent quantitat de contingut digital creat per enganyar els usuaris. També hi ha hagut altres casos similars. Per exemple, van circular diverses fotos falses que pretenien mostrar el suposat arrest de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump. Encara que alguns usuaris van afirmar que les imatges eren autèntiques, les fotografies havien estat creades amb una IA.

Un altre cas similar va ser el d'un vídeo que es va fer viral i que suposadament mostrava una entrevista amb el cofundador de Microsoft, Bill Gates. En el vídeo, Gates tallava abruptament l'entrevista quan se li preguntava sobre el suposat mal causat per les vacunes de la covid, i és que algunes teories conspiranoiques afirmen el virus va ser creat per les elits mundials. La proliferació d'imatges falses com la del Papa Francesc, Donald Trump o les de bill Gates són un focus de preocupació, ja que el seu realisme pot fer que es confonguin amb imatges reals i les conseqüències poden ser devastadores.