La nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala ha estat escollida aquest dilluns com a nova directora general de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), per la qual cosa es convertirà en la primera dona al capdavant d'aquest organisme. Okonjo-Iweala, nascuda el 1954, és a més la primera dirigent africana en presidir l'organització, liderada en els passats set anys pel brasiler Roberto Azevedo.

La decisió ha estat presa per consens dels 164 membres de l'OMC en el Consell General celebrat avui, i l'africana assumirà oficialment el seu càrrec el pròxim 1 de març, per a un mandat de quatre anys renovable a uns altres quatre.

Vuit candidats es van presentar a mitjans de l'any passat com aspirants a succeir Azevedo, dels quals dues dones van passar el tall final: la mateixa Okonjo-Iweala i la sud-coreana Yoo Myung-hee, que tanmateix es va retirar de la lliça a començaments d'aquest mes, davant de la falta de suports.

L'aspirant nigeriana ja havia estat proposada l'octubre de 2020 com a directora general de l'organisme, però aleshores la delegació nord-americana es va mostrar en contra i partidària de la candidata sud-coreana, per això es va decidir posposar el procés d'elecció.

Okonjo-Iweala va ser la primera dona ministra de Finances del seu país (ja que va ocupar dues vegades, de 2003 a 2006 i de 2011 a 2015), també la primera a ocupar la cartera d'Afers Exteriors, encara que només durant tres mesos, el 2006.

En l'àmbit internacional ha tingut càrrecs de responsabilitat en diferents entitats, entre ells el de directora gerent del Banc Mundial i el de presidenta de l'Aliança per a les Vacunes GAVI, càrrec que exerceix en l'actualitat i a títol independent. El seu antecessor en l'OMC, Roberto Azevedo, va deixar el seu càrrec un any abans que finalitzés el seu mandat per convertir-se en directiu de la multinacional PepsiCo.

Okonjo-Iweala assumeix el lideratge d'una organització que ha passat anys de crisi a causa de l'estratègia dels Estats Units, durant l'Administració Trump, de paralitzar el nomenament de jutges del seu Òrgan d'Apel·lació, la principal instància de resolució de disputes de l'OMC.

A més, l'agència, que el 2020 va complir un quart de segle com a successora de l'Acord General d'Aranzels Duaners i Comerç (GATT), fa més d'una dècada que no aconsegueix avenços en la negociació de nous mecanismes internacionals de regulació del comerç, per la paralització de la Ronda de Doha, iniciada el 2001.