Benjamin Netanyahu ha cancel·lat la visita d'assessors als EUA per la crida de l'ONU a un alto el foc a Gaza, aprovada aquest dilluns per primera vegada en el Consell de Seguretat. Concretament, el primer ministre d'Israel s'ha empipat perquè els Estats Units no han fet servir el seu dret a veto en l'òrgan internacional i han permès, amb la seva abstenció, la primera resolució per demanar un cessament de les hostilitats a l'enclavament palestí. És per això que ha anul·lat el viatge de dos dels seus principals assessors al país nord-americà, a tall de reprimenda.

"Els EUA no han vetat avui el nou text que demana un alto el foc sense la condició d'alliberar els segrestats. Es tracta d'un clar retrocés de la seva posició constant en el Consell de Seguretat des del començament de la guerra", ha expressat l'oficina del primer ministre en un comunicat. La mateixa oficina ja havia deixat clar als EUA que si es retiraven de la seva "posició de principis", no enviaria la delegació israeliana a Washington. Així doncs, ha cancel·lat la visita.

Problemes amb la incursió de Rafah

La previsió era que l'assessor de seguretat nacional, Tzachi Hanegbi, i el ministre d'Afers Estratègics, Ron Dermer (del cercle més pròxim a Netanyahu), viatgessin a Washington aquesta setmana per petició de la Casa Blanca. L'objectiu de la visita era escoltar les propostes dels EUA per ampliar l'ajuda humanitària a Gaza i les alternatives a una operació terrestre a Rafah. La cosa és que la incursió a Rafah és un dels principals punts de fricció entre els EUA i Israel, perquè Netanyahu la considera imprescindible per derrotar els quatre batallons de Hamàs que queden allà i Joe Biden la considera una "línia vermella" perquè 1,4 milions de desplaçats (més de la meitat de la població gaziana) és a la ciutat.

En qualsevol cas, el Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat aquest dilluns per primera vegada una resolució per demanar un alto el foc a la Franja, on ja han mort més de 32.200 palestins. Després de quatre intents fallits, la resolució ha estat aprovada per 14 vots a favor i una abstenció, la dels EUA. L'aprovació ha desfermat els aplaudiments de la sala, cosa que estranyament passa. Però des d'Israel ja han anunciat que no faran cas de la crida, de moment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!