En marxa negociacions per aconseguir un alto el foc humanitari de tres dies a Gaza a canvi de l'alliberament de prop d'una dotzena d'ostatges en poder de Hamàs. Això és, segons dos funcionaris d'Egipte, un de les Nacions Unides i un diplomàtic occidental, que van parlar sota condició d'anonimat per discutir els esforços diplomàtics dedicats.

L'acord permetria que més ajuda, incloent-hi quantitats limitades de combustible, ingressi al territori assetjat per alleugerir l'empitjorament de les condicions dels 2,3 milions de palestins atrapats allà. Segons els funcionaris i el diplomàtic, estan mediant Qatar, Egipte i els Estats Units. 

Un dels funcionaris egipcis diu que els detalls de l'acord van ser discutits aquesta setmana al Caire amb el cap de la CIA visitant i una delegació d'Israel. El funcionari ha dit que els mediadors estan acabant un esborrany de l'acord. 

Un alt funcionari dels EUA ha dit que l'administració de Biden no ha proposat cap termini específic per a una pausa en les operacions militars d'Israel, però ha suggerit que Israel consideri vincular la durada de la pausa a l'alliberament d'un cert nombre d'ostatges. 

Si es pot arribar a un acord sobre la durada de la pausa i el nombre d'ostatges que seran alliberats i l'acord s'implementa amb èxit, es podria revisar la mateixa fórmula per a pauses i alliberaments addicionals, segons ha dit el funcionari. 

L'altre problema de Gaza: augment i propagació de malalties

Unes pauses que anirien molt bé als habitants de la Franja de Gaza, cada dia més castigats i arrossegant més dificultats. La Franja de Gaza té un problema important al davant i és la propagació de malalties degut als bombardejos aeris d'Israel que han pertorbat i malmès el sistema sanitari, l'accés a l'aigua potable i provocant que la gent s'aplegui als refugis, segons ha advertit aquest dimecres l'Organització Mundial de la Salut.

"A mesura que les morts i els ferits a Gaza continuen augmentant per culpa de la intensificació de les hostilitats, l'intens amuntegament i els sistemes de salut, aigua i sanejament malmesos plantegen un perill afegit: la ràpida propagació de malalties infeccioses", segons ha dit l'OMS. "Ja estan sorgint unes tendències preocupants". En aquest sentit, destaca que la falta de combustible a l'enclavament densament poblat havia provocat el tancament de plantes dessalinitzadores, un fet que augmentava el risc que es propaguin infeccions bacterianes, com la diarrea. 

L'OMS ha dit que des de finals d'octubre s'havien notificat més de 33.551 casos de diarrea, el gruix més important dels casos es concentra en menors de cinc anys. En aquest sentit, ha destacat que el nombre de nens afectats hauria suposat un augment significatiu en comparació amb una mitjana de 2.000 casos mensuals en aquest grup d'edat durant 2021 i 2022.