L'excap del Mossad, Yossi Cohen, hauria amenaçat la fiscal en cap de la Cort Penal Internacional en una sèrie de reunions secretes en què va intentar pressionar-la perquè abandonés la investigació de crims de guerra per part d'Israel, segons publica The Guardian. Cohen hauria mantingut contactes encoberts durant anys amb l'aleshores fiscal en cap de la CPI, Fatou Bensouda. Les pressions anaven dirigides a impedir una investigació formal sobre presumptes crims de guerra i crims contra la humanitat als territoris palestins ocupats.

Segons informa el diari britànic, Cohen estava autoritzat a exercir aquesta pressió amb el vistiplau d'alts nivells de l'Estat israelià, que justificaven l'operació perquè el tribunal suposava una amenaça de processaments contra el personal militar. Una de les fonts de The Guardian, assenyala que Cohen actuava com a "missatger no oficial" de Netanyahu.

Fonts de l'entorn del CPI han assenyalat que Bensouda va revelar que Cohen l'havia pressionat en diverses ocasions perquè no procedís a una investigació penal de la CPI en el cas de Palestina. Segons els relats compartits amb funcionaris de la Cort, Cohen li hauria dit: "Ens hauries d'ajudar i permetre que et cuidem. No vols involucrar-te en coses que poden comprometre la teva seguretat i la de la teva família". El diari britànic destaca que ni Cohen ni Bensouda han volgut respondre a les seves preguntes. 

La petició de la fiscalia de la CPI 

El passat 20 de maig, l'actual fiscal en cap de la CPI, Karim Khan, va sol·licitar ordres de detenció per a alts funcionaris de Hamàs i israelians per crims de guerra i crims contra la humanitat, inclosos el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant. Poc després de la notícia, Gallant va declarar que  el seu país "no forma part" i "no reconeix" l'autoritat de la Cort Penal Internacional. 

El titular de Defensa va recalcar que l'Exèrcit israelià combat respectant el dret internacional. Gallant va titllar de “menyspreable” la petició de Khan, que va sol·licitar ordres d'arrest per a tres líders de Hamàs. "Com a ministre de Defensa, dono suport i felicito les nostres tropes, que defensen el nostre poble i compleixen amb l'extraordinari privilegi i obligació de defensar-nos a nosaltres mateixos", va ressaltar. Netanyahu, per part seva, es va preguntar amb quina autoritat la CPI va comparar "els monstres de Hamàs amb els soldats de les Forces de Defensa d'Israel (IDF), l'exèrcit més moral del món". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!