El que fou capo de la màfia siciliana Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, arrestat al gener després de 30 anys pròfug, ha mort aquest diumenge als 61 anys a l'hospital de L'Aquila, a causa del càncer de còlon. L'home més buscat d'Itàlia fins a la seva detenció a principis d'any havia entrat en fase de coma irreversible en les últimes hores i se li havia retirat el tractament i l'alimentació. El mafiós de 61 anys havia estat portat a la presó de màxima seguretat de L'Aquila, sotmès al ferri règim d'aïllament penitenciari, però després d'agreujar-se la seva salut va ser traslladat a la unitat per a presos de l'hospital d'aquesta ciutat, enmig de fortes mesures de seguretat.
El don havia deixat un "testament biològic" o document d'últimes voluntats en el qual demanà que no se li allargués a vida amb tractaments o màquines. El passat 8 d'agost va ser operat per una obstrucció intestinal, però, encara que la cirurgia va resultar reeixida, les seves condicions de salut van entrar en fase de "continu empitjorament" pel càncer. Durant la seva agonia a l'hospital ha estat acompanyat per la seva germana Giovanna, la seva neboda i advocada Lorenza Guttadauro, i per la seva única filla legítima coneguda, Lorenza, de 27 anys i a la qual va veure per primera vegada l'abril passat quan va anar a visitar-lo a presó.

L'home més buscat d'Itàlia
Messina Denaro, conegut amb sobrenoms com "Diabolik" o "U Siccu", era el mafiós més buscat d'Itàlia des de 1993 pels seus múltiples crims i per participar en la sagnant temporada d'atemptats a principis dels noranta, en la qual van ser assassinats entre altres els jutges antimàfia Giovanni Falcone i Paolo Borsellino en 1992. Després es va convertir en el fugitiu més buscat d'Itàlia i la seva detenció, després d'una complicada recerca, va ser celebrada com a històrica al país.
No obstant això, després del seu arrest, es va saber que s'havia amagat en la localitat de Campobello di Mazzara, al sud de Sicília, prop del seu poble natal, Castelvetrano, i que a més feia una vida gairebé normal, com donen fe els rebuts de restaurant i tota mena d'estris trobats en el seu amagatall. Així mateix, també es va descobrir la xarxa de supòsits col·laboradors que li havia encobert a Sicília: des de la seva germana Rosalía, al seu xofer Giovanni Luppino, al seu metge personal, Alfonso Tumbarello, o la família Bonafede, que li havia prestat el seu cognom.
El poder del considerat últim capo de Cosa Nostra, l'últim dels "corleoneses", es demostra no sols en la seva àmplia xarxa de contactes i testaferros que s'ha procurat en aquests anys, sinó que també es pot quantificar en els més de 4.000 milions d'euros que s'ha confiscat al seu entorn. Segons els investigadors, Messina Denaro va continuar des de la clandestinitat impartint ordres en Cosa Nostra, com proven els "pizzini", els trossets de paper amb els quals es comuniquen els seus membres, interceptats per la Policia italiana en els últims anys.

El 'capo di tutti capi' de la Cosa Nostra
Amb la mort aquesta matinada de Matteo Messina Denaro, considerat l'últim 'capo di tutti capi' —cap de caps— de Cosa Nostra, la màfia de Sicília, desapareix una persona clau i coneixedora dels secrets de l'organització criminal que va ser protagonista dels atemptats dels anys 90 i de les presumptes negociacions amb l'estat italià. L'home més buscat d'Itàlia fins a la seva detenció havia entrat en fase de coma irreversible en les últimes hores i se li havia retirat el tractament i l'alimentació. Després de ser detingut va ser portat a la presó de màxima seguretat de L'Aquila on no va col·laborar mai amb la Justícia, ni es va presentar als processos oberts contra ell, i es va portar així els secrets de Cosa Nostra a la tomba. "No em penediré mai", va ser les paraules que va dir als investigadors i així va ser.
L'anomenat "últim padrí" havia estat detingut en la clínica privada "la Maddalena" de Palerm, la capital siciliana, on havia acudit per a un tractament mèdic amb la prepotència de saber-se protegit per una xarxa que li havia permès estar ocult al món durant 30 anys en la seva Sicília natal. El fugitiu, conegut amb els sobrenoms de "U siccu" (el prim, en dialecte sicilià) o "Diabolik" perquè li agradava el conegut lladre del famós còmic, va néixer en la localitat siciliana de Castelvetrano i el seu pare, "Don Ciccio", era ja el cap de la màfia de Trapani.
Durant més de 30 anys se li va buscar per tot el món, se li va localitzar a Barcelona per a una operació en els ulls i es van documentar altres viatges, però "el padrí" va residir, almenys els últims anys, en Campobello di Mazara, a la província de Trapani, a només vuit quilòmetres del seu poble natal, Castelvetrano, envoltat de persones que el van cobrir durant anys i per l'"omertà", el silenci entorn de la màfia. Després del seu arrest van ser diverses les persones de la xarxa de cobertura que van ser també detingudes; membres de la seva família com la seva germana o insospitats ciutadans que es van encarregar de les seves necessitats durant els anys.

Implicació en la mort del jutge Falcone
Messina Denaro portava pròfug des de l'estiu de 1993, quan en una carta escrita a la seva llavors parella, Ángela, després de les massacres mafioses de Roma, Milà i Florència, li anunciava el començament de la seva vida com fugit de la Justícia. "Sentiràs de mi (donant a entendre que sabia que poc temps després el seu nom seria associat a un greu vessament de sang) i em pintaran com un dimoni, però tot són falsedats", escrivia. L'última sentència li considera el cervell dels atemptats que van provocar la mort dels dos magistrats antimàfia en 1992 Paolo Borsellino i Giovani Falcone, l'esposa d'aquest últim, Francesca Morvillo, i vuit agents de l'escorta. A més, acumulava diverses condemnes perpètues per desenes d'assassinats, entre ells el del petit Giuseppe Di Matteo, el fill del col·laborador de la justícia escanyat i dissolt en àcid després de gairebé dos anys de captivitat.