L'expresident argentí Carlos Menem (1989-1999) ha mort aquest diumenge als 90 anys, segons han confirmat a Efe fonts del Sanatori Los Arcos de la ciutat de Buenos Aires, on es trobava internat des del 15 de desembre passat. Menem havia estat traslladat a aquest centre hospitalari al principi per ser sotmès a un control mèdic prostàtic i on se li va diagnosticar una infecció urinària que va complicar els seus problemes cardíacs.

La Nit de Nadal va ser induït a un coma després de patir una fallada renal enmig del seu delicat estat de salut, encara que el 8 de gener, Zulema Yoma, exesposa de Menem i mare de la seva filla Zulemita, dues de les persones més properes a ell en l'actualitat, va dir a Efe que l'exmandatari ja havia sortit del coma i es trobava millor, però el passat 19 de gener va tornar a empitjorar.

L'excap d'Estat i també senador va estar el 2020 hospitalitzat en unes altres dues ocasions, encara que posteriorment va tornar a participar de diverses sessions del Senat de forma virtual, metodologia establerta durant la pandèmia del coronavirus. Minuts després d'entrar el 2021, Zulemita havia tuitat un missatge amb la frase: "T'hem guanyat, 2020", juntament amb una foto que mostrava les seves mans entrellaçades amb les del seu pare.

Dies abans, la filla del senador va lamentar que "un gran defensor de la vida" no pogués participar del debat sobre la llei de l'avortament, que va acabar aprovant el Senat el 30 de desembre.

President de 1989 a 1999

Advocat de professió, Menem va ser president en dos mandats consecutius, de 1989 a 1999, després d'haver estat governador de La Rioja, la seva província natal, entre 1973 i 1976 -any en què va ser detingut després del cop d'Estat que va derivar en l'última dictadura (1976-1983)- i de nou des de 1983 fins que va iniciar la campanya presidencial per als comicis de 1989, que va acabar guanyant.

La seva gestió com a cap d'Estat va estar marcada per la transformació en l'economia, amb una gran obertura comercial i un intens procés de privatitzacions d'empreses públiques, però també per les acusacions de corrupció a què es va haver d'enfrontar en els tribunals en els últims anys, mentre va exercir com a senador, càrrec que ostentava des de 2005.