Mor Boris Romanchenko, ucraïnès de noranta-vuit anys, que va sobreviure a quatre camps d'extermini: Buchenwald, Peenemünde, Dora i BergenBelsen. Avui ha estat assassinat per un bombardeig rus a la ciutat ucraïnesa de Khàrkiv. Així ho ha comunicat Andriy Yermak, cap de l'oficina del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, a través de les xarxes socials, on ha adjuntat una fotografia de Romanchenko vestit amb un dels pijames de ratlles dels presoners dels camps de concentració nazis. La Fundació dels antics camps de concentració nazis de Buchenwald i Mittelbau-Daura ha lamentat la mort seva mort: “Segons hem sabut pels seus familiars, el nostre amic Boris Romanchenko, que va sobreviure als camps de concentració de Buchenwald, Peenemünde, Daura i Bergen-Belsen, va morir divendres passat en un atac amb bomba contra el seu edifici d'habitatges a Khàrkiv. Estem profundament commocionats”, ha informat la fundació en el seu compte de Twitter.

L'edifici de diverses plantes d'alçada en el que s'allotjava Romanchenko va ser disparat per un projectil, segons va narrar la seva neta. El president de l'administració estatal en la regió de Khàrkiv, Oleg Sinegubov, va informar a través de el seu compte de Telegram que la passada nit es van recomptar més de 58 atacs d'artilleria, morters i coets sobre múltiples zones on es trobava Romanchenko. Les autoritats locals de la regió de Khàrviv ja van denunciar un atac contra un establiment sanitari per part de l'Exèrcit rus, un hospital psiquiàtric de la localitat d'Oskil, en el qual es trobaven prop de 300 pacients i personal, segons un missatge del Servei Estatal d'Emergència ucraïnès per a la regió de Khàrkiv publicat a la seva pàgina de Facebook. Segons el que reporten les autoritats ucraïneses l'explosió va ser causada per almenys un projectil, que va provocar "la destrucció del segon i el tercer pis" quan "tot el personal de la institució i 330 pacients, principalment gent gran i discapacitats, estaven refugiats en el moment de l'atac". Les autoritats van afegir que els atacs posteriors han causat més danys en "estructures locals" de diversos espais. L'atac no va provocar víctimes. El portaveu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tarik Jasarevic, va assegurar que si es confirma aquest atac "seria un atac contra la sanitat a Ucraïna. En aquest lloc concret hi havia 300 persones, de les quals unes cinquanta no poden moure's", va dir Jasarevic en una comunicació per videotrucada des de Leopolis, a l'oest d'Ucraïna.

Odessa, bombardejada

Després de dies observant els vaixells de guerra russos passar per davant de la costa d'Odessa, aquest dimarts l'exèrcit rus ha bombardejat la ciutat per primer cop. Les autoritats locals denuncien que els projectils russos s'han dirigit a una zona residencial, és a dir, sense cap interés militar, ja que es tracta d'una àrea on només hi hauria civils. Per ara, no es té constància de víctimes mortals, però ja han començat a veure la llum les primeres imatges dels serveis d'emergència treballant sobre edificis en runes. 

A primera hora d'aquest dilluns, la ciutat s'ha posat en alerta davant de la presència d'artilleria russa a la costa. En aquell moment, però, encara no s'hauria produït cap atac. Unes hores més tard, les autoritats han confirmat que s'ha produït un bombardeig. Tot i que el port d'Odessa és una infraestructura molt important i clau per a la ciutat i el país, els bombardejos s'haurien concentrat en un espai residencial a la perifèria. Rússia encara no s'ha pronunciat sobre l'atac del qual els acusa Ucraïna.