Les democràcies liberals afronten una tendència negativa generalitzada, amb retrocessos clars en aspectes com la representació i els drets, apunta l'informe anual de l'Institut per a la Democràcia i l'Assistència Electoral (IDEA Internacional). En aquest document s'apunta que és el sisè any consecutiu de recessió democràtica arreu del món, el període més llarg que ha vist l'organització des que va començar a recollir dades el 1975. El deteriorament de la democràcia arreu del món comprèn des de la integritat dels processos electorals a la independència del poder judicial, la seguretat o la llibertat d'expressió i de reunió.

"Crec que el panorama continua sent negatiu, molt advers per a la democràcia a escala global", explica a EFE el secretari general d'IDEA, Kevin Casas-Zamora, que ressalta tres grans preocupacions: la "bretxa" entre Occident i la resta del món, la manca de resposta a les demandes socials i el cas dels Estats Units. L'informe apunta que aquest declivi s'estén per tot el món, fins i tot en els països amb més tradició democràtica. Per exemple, al continent europeu es ressalten caigudes "significatives" en diversos indicadors democràtics tot i que segueix sent la regió amb millor exercici. 

Alguns brots verds 

L'informe també reconeix alguns "brots verds", com la caiguda de la corrupció, especialment a l'Àfrica, i l'alt nivell de participació política, que coincideix amb un desplaçament del centre de gravetat de la democràcia des de les institucions a l'activisme cívic. Casas-Zamora es mostra optimista en alguns aspectes, com la participació ciutadana: "L'energia de la democràcia i el futur estan cada cop més lligats al que facin els ciutadans. Crec que la gent s'està tornant molt més conscient dels seus drets i està més disposada a sortir a reclamar-los". 

Què fer per revertir la situació

Davant del declivi democràtic l'informe ressalta el paper "clau" per frenar els abusos de poder de les institucions compensatòries, terme que inclou organismes de gestió electoral, agències anticorrupció, moviments populars, organitzacions de drets humans o el periodisme d'investigació. Reforçar el paper d'aquestes institucions és una de les recomanacions de política pública que suggereix IDEA, així com donar suport als processos electorals, impulsar els mecanismes que garanteixin la participació i les eleccions justes. A més, es reivindiquen les polítiques de transparència i l'accés a la informació.