Elisabet II ja forma part de la història contemporània. Enrere deixa 70 anys de regnat, i això són suficients dècades per poder presumir d’haver viscut molts moments de la seva vida icònics. Tant per la transcendència política i internacional que han tingut, o per com ha afectat la seva privada, o també per gestos que ha fet que han tingut una important repercussió, tant en la política britànica com en la iconologia popular. A continuació en fem un repàs: del primer discurs de Nadal televisat a la mort del seu marit.

🔴 Mor la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE

Primer missatge de Nadal televisat

Elisabet II tenia només 26 anys quan va protagonitzar el primer discurs de Nadal televisat d’un monarca. Va tenir lloc l’any 1957, i es va fer des del palau de Buckingham. La reina va triar fer el discurs des d’un piano, acompanyada d’un retrat del príncep Carles i un altre de la princesa Anna. El discurs es va fonamentar en lloar el progrés tecnològic, que 25 anys enrere havia permès al seu avi fer un discurs a través de la ràdio, i llavors es va poder fer a través de la televisió.

Viatge a Irlanda

El mes de maig de 2011 la reina Elisabet II va trepitjar terres irlandeses acompanyada del seu marit, el duc d’Edimburg. Van ser quatre dies de viatge oficial que van servir per superar les relacions conflictives que hi havia hagut entre els dos territoris, que fa molts anys van formar part de l’imperi britànic. La monarca britànica va ser convidada per la llavors presidenta irlandesa, Mary McAleese. Un dels moments més rellevants es va produir quan la reina anglesa va fer un tribut silenciós al Jardí del Record de Dublín, dedicat a totes aquelles persones que van perdre la vida en l’intent d’aconseguir la independència d’Irlanda.

Discurs sobre la mort de Lady Di

La reina britànica va trigar molt a pronunciar-se sobre la mort de Diana de Gal·les, i ho va fer uns dies després de la seva mort, ja que Lady Di ja no formava part de la família reial. No obstant això, Elisabet II es va veure obligada a sortir a dedicar-li unes paraules a causa de la pressió social, i el 5 de setembre de 1997 va vestir-se de negre per pronunciar un discurs en la seva memòria.

Elisabet II, James Bond i els Jocs Olímpics

Un dels molts motius pels quals es recordaran els Jocs Olímpics de Londres de 2012 és per l’sketch en el qual va participar la reina d’Anglaterra, Elisabet II, i l’actor Daniel Craig, interpretant el personatge de James Bond, l’agent 007. La idea consistia a fer que Bond arribava al palau de Buckingham per escortar la reina cap als Jocs, i un doble vestida igual que la monarca britànica va saltar des d’un helicòpter per simular que així era l’entrada d’Elisabet II enmig de tot aquell espectacle.

‘Annus horribilis’

L’any 1992 va ser batejat, per la mateixa reina d’Anglaterra, com un ‘annus horribilis’. Un any horrible perquè es va produir un incendi al Palau de Windsor, la separació dels prínceps de Gal·les (Carles i Diana), dels ducs de York (Andrés i Sara Ferguson) i una persecució ferotge per part de la premsa groga. La reina va tenir una reacció ràpida i es va comprometre a pagar impostos per primer cop, cosa que al Regne Unit va fer canviar la imatge sobre la institució. 

La mort del seu marit

Fa poc més d’un any va morir a l’edat de 99 anys el seu marit, Felip, el duc d’Edimburg. Van estar casats durant més de setanta anys. Sempre va acompanyar la reina, dues passes darrere d’ella. Sempre amb un paper secundari, va protagonitzar algunes pífies, i sempre han planat sobre ell els rumors d’infidelitat.