Un milió de persones ha reclamat aquest dissabte un segon referèndum del Brexit als carrers del centre de Londres. La manifestació l'ha convocat la plataforma cívica People's Vote (Vot Popular), de qui és l'estimació de participants. La marxa tenia el lema Put it to the people ("Posa'l en mans de la gent"), en referència a la decisió sobre el Brexit.

La manifestació ha arrencat a migdia de Park Lane i ha acabat dues hores després davant el Parlament, on la propera setmana els diputats s'han de pronunciar per tercer cop sobre l'acord del Brexit que la primera ministra, Theresa May, va assolir amb la Unió Europea. Aquest acord ja ha estat àmpliament rebutjat dues vegades a la Cambra dels Comuns.

També el SNP

A la multitudinària protesta hi eren també la líder del SNP escocès i ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon; el segon del Partit Laborista, Tom Watson; l'ex viceprimer ministre conservador Michael Heseltine, i l'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan. També membres del nou Grup Independent, format per exdiputats laboristes i conservadors, com Chuka Umunna o Anna Soubry.

En paral·lel a aquesta convocatòria, més de quatre milions de persones han firmat una petició online al Govern que demana la revocació de l'Article 50 del Tractat de Lisboa i que es cancel·li el Brexit. És la petició que més firmes ha obtingut mai. Ara està pendent d'una resposta de l'Executiu i que el Parlament decideixi si la sotmet a debat.

Reputació danyada

Teo Benea, coordinadora de la campanya Our Future, Our Choice ("El nostre futur, la nostra elecció"), que advoca per la celebració d'un segon referèndum, va acudir a la marxa amb una pancarta on s'hi llegia: "Els treballadors europeus sustenten l'economia... de debò voleu que marxem?".

Aquesta jove, originària de Romania, va dir que no ha conegut una situació política similar en els deu anys que du al Regne Unit.

"Em sento optimista perquè crec que la gent s'adona de les conseqüències del Brèxit, encara que alhora em sento desmoralitzada que en els últims tres anys el govern no hagi estat capaç de solucionar-ho", ha dit.

Segons Benea, politòloga, la gestió del Brèxit ha fet que el Regne Unit hagi perdut part de la seva reputació internacional. "Crec que molts països pensen: 'per què s'ho fa, això, el Regne Unit?'"

La política ha dividit tant els ciutadans, explica, que serà molt difícil resoldre la polarització.

Per una Europa connectada

L'escocès Chris Murray, que va arribar a Londres en un dels autobusos que sortien divendres d'Edimburg, coincideix que la possibilitat propera d'un Brèxit abrupte que la seva opinió ha canviat respecte a la necessitat de tornar a les urnes.

"L'any passat no recolzava pas un segon referèndum, però les conseqüències d'un Brèxit sense acord serien terribles", explica.

L'espanyol Gustavo Vidal va decidir donar suport a la marxa perquè considera que principis europeus com la lliure circulació són beneficiosos.

"Crec en una Europa connectada amb lliure circulació de béns i persones, davant de decisions com el Brexit o el mur de Donald Trump, que només pretenen crear més fronteres entre nosaltres", va afirmar.

Què passa ara?

Després que el Consell Europeu advertís el Regne Unit que tan sols li concedirà una pròrroga curta, fins al proper 22 de maig, si abans d'aquest 29 de març Westminster aprova el pacte, May treballa a contrarellotge per aconseguir que s'aprovi el seu acord amb Brussel·les.

Si aquest pla fracassa, el país haurà de decidir abans del 12 d'abril si, com reclama la petició popular, revoca l'Article 50, convoca un altre referèndum, com es cridava avui pels carrers de Londres, o sol·licita una pròrroga més llarga, que obligaria al Regne Unit a participar en les eleccions el Parlament Europeu del 23 al 26 de maig pròxims.