La victòria electoral de Lula da Silva a Brasil segueix portant cua. Aquest dimecres milers de manifestants estan protestant arreu del país sud-americà per demanar a l'actual president i candidat d'ultradreta, Jair Bolsonaro, que faci ús de les forces armades per evitar que Lula da Silva accedeixi al càrrec després de guanyar les eleccions. Els manifestants s'han concentrat a les portes de dependències militars a Sao Pablo, Brasília i Rio de Janeiro. Les diferents concentracions, on els manifestants han fet proclames on "autoritzen" a Bolsonaro a recórrer a les forces armades, s'han organitzat a mitjançant les xarxes socials pels grups d'ultradreta que donen suport a Bolsonaro i no reconeixen la victòria de Lula a les urnes. El candidat d'ultradreta havia insinuat que les eleccions podien ser un frau, però finalment ha acceptat els resultats.

Els colpistes, però han estat desautoritzats pel mateix Bolsonaro en el seu pronunciament, on ha afirmat que el "moviment popular" era "fruit de la indignació i el sentiment d'injustícia per com es va donar el procés electoral". Tot i això, Bolsonaro va afirmar que "les manifestacions pacífiques sempre seran benvingudes", però va reforçar que els seus mètodes "no poden ser els de l'esquerra, que sempre van perjudicar la població, com la invasió de propietats o la destrucció de patrimoni", i ha subratllat que ningú pot impedir "el dret d'anar i venir".

Aquestes protestes han estat convocades en paral·lel a les protestes dels camioners que estan tallant carreteres i vies de circulació arreu del país des del passat dilluns amb el mateix objectiu, tot i que aquestes manifestacions han perdut força després que Bolsonaro les desautoritzés i demanés al seu executiu que iniciés la transició de governs. Concretament, segons ha informat la Policia de Carreteres, aquest dimecres encara hi havia 167 bloquejos de carreteres actius, una xifra molt inferior als 500 que hi havia aquest dilluns. Aquests bloquejos han acabat en situacions de violència en alguns punts, com a la ciutat de Baruerí, on la policia va haver de dispersar els protestants amb gasos lacrimògens, però tot va acabar sense ferits ni incidents de major transcendència.

La protesta dels camioners, no obstant això, ha perdut intensitat des que Bolsonaro, líder de la ultradreta, va acabar d'admetre la seva derrota i va determinar que el Govern iniciï el procés de transició amb l'equip de Lula, que està previst per a aquest dijous. Bolsonaro es va pronunciar sobre el resultat de les eleccions aquest dimarts, l'endemà passat que l'escrutini oficial sentenciés la victòria del líder progressista per un marge de només 1,8 punts percentuals. Mentre Bolsonaro va romandre en silenci, els seus simpatitzants més ultres van iniciar el moviment que exigeix a les Forces Armades un cop militar, que "clausuri" el Parlament i la Cort Suprema, però mantingui a l'actual governant en el poder.

Paral·lelismes entre Brasil i els EUA

La situació que es viu a Brasil té moltes semblances amb el que es va viure als Estats Units després de la victòria de Joe Biden el passat 2020. Quan el candidat demòcrata va guanyar els comicis presidencials els seguidors més radicals de Donalds Trump van assaltar el Capitoli per evitar que es pogués dur a terme la investidura de Biden. Donald Trump va impulsar la teoria que les eleccions havien estat un frau, el que va motivar als seus seguidors a assaltar la seu de la democràcia americana. Aquell episodi va posar en evidència la radicalització d'alguns dels sectors més conservadors de la societat americana.