La policia de Hong Kong ha detingut aquest divendres vuit persones, entre ells un líder independentista, després que confisquessin diverses armes i material per a la fabricació d'una bomba casolana de cara a un nou cap de setmana de protestes. Les forces de seguretat han assenyalat que els arrestats tenen entre 24 i 31 anys i que la detenció, que inclou el fundador de l'independentista Partit Nacional de Hong Kong, Andy Chan, ha tingut lloc al districte de Sha Tin.

Aquestes detencions han provocat que milers de persones es reunissin en una de les comissaries de Hong Kong per sol·licitar la seva posada en llibertat de cara a una nova jornada de manifestacions a les quals també s'han acabat sumant milers de funcionaris i treballadors sanitaris.

Els vuit detinguts es troben sota custòdia mentre es duen a terme les investigacions pertinents, segons han indicat els agents en un comunicat. La fabricació i possessió il·legal d'explosius pot implicar condemnes de fins a 14 anys de presó.

Funcionaris molestos

Amb les cares al descobert, els funcionaris han desafiat al govern amb càntics com "Defensem la Justícia", "Dadme llibertat" i "Dadme democràcia". En un comunicat "solemne" publicat ahir, el Govern va recordar als funcionaris que la llei els exigeix "lleialtat total" a l'Executiu i a qui el lideri i va considerar "totalment inacceptable" qualsevol acte que "menyscabés el principi de neutralitat política dels empleats públics".

hong kong funcionaris - europa press

Milers de funcionaris protesten contra el govern de la ciutat | Foto: Europa Press

La postura oficial, lluny de fer que els treballadors públics es replantegin participar en la protesta, ha provocat que el nombre de suports sigui fins i tot més gran, explica a Efe Wan, que ha estat funcionari durant més de vint anys. "No tenim una postura política, però volem que el govern escolti la gent. M'ofèn bastant el comunicat del Govern. Alguns funcionaris que conec no estaven segurs de venir i van decidir unir-se després de llegir-ho", assegura.

manifestació hong kong - efe

Milers de persones es manifesten a Hong Kong sota la pluja | Foto: EFE

I és que es tracta de la primera vegada que els funcionaris es manifesten públicament contra l'Executiu i contra la seva cap, Carrie Lam, a qui exigeixen que faci alguna cosa perquè els hongkonguesos tornin a confiar en la institució que lidera. "Em vaig sentir pressionada. Un antic cap em va suggerir que no fos, pel bé de la meva carrera," revela Wan.

Alliberats

La majoria dels 49 detinguts a causa dels disturbis del cap de setmana passat a Hong Kong en el marc de les protestes contra la llei d'extradició a la Xina continental van ser alliberats aquest dimecres sota fiança.

El cap de setmana passat es van repetir les manifestacions que van començar el passat 9 de juny, quan un milió de persones es van concentrar al cor financer de Hong Kong per exigir la retirada d'un projecte de llei que permetria lliurar a la Xina continental tots els acusats o condemnats que passin pel territori.

El Govern de Carrie Lam ha suspès el tràmit parlamentari però no ha retirat el projecte de llei, per la qual cosa les manifestacions han continuat i s'han estès fins a exigir també la dimissió de la líder regional per la gestió d'aquesta crisi política.

Pequín, per la seva banda, ha expressat el seu suport al Govern de Lam i ha acusat el Regne Unit i els Estats Units, entre altres països occidentals, de maniobrar a favor de les protestes a Hong Kong.

Hong Kong va tornar a estar sota sobirania xinesa el 1997 però amb un estatus especial perquè es mantinguessin els drets i llibertats instaurats durant la dominació britànica, un encaix que el gegant asiàtic basa en el principi d'"un país, dos sistemes".