El passat 5 de febrer el govern d'extrema dreta de Javier Milei va intervenir tots els mitjans estatals, inclosa l'agència de notícies Télam. Amb aquesta darrera l'Executiu argentí ha anat més enllà i l'ha fulminat, acabant així amb la darrera gran agència de Sud-amèrica i una de les majors de tota Amèrica Llatina. El tancament de l'agència ha estat ràpid i aliè a les protestes que ha despertat. Després de l'anunci de Milei en el discurs d'obertura de sessions davant l'Assemblea Legislativa de divendres passat, l'agència va despertar aquest dilluns amb el seu lloc web caigut sota la llegenda "pàgina en reconstrucció" i el passat dimarts les autoritats han tancat els accessos a l'edifici. És a dir, que s'ha premut l'accelerador per acabar el més ràpid possible amb aquesta empresa estatal amb gairebé 80 anys d'història. 

La mesura deixarà 700 persones sense feina i ha mobilitzat centenars de persones per tractar d'evitar el tancament. Per això l'Executiu de Milei ha tancat l'accés a l'edifici al·legant preocupació per la seguretat. Els principals sindicats del país participen en les protestes pel tancament i l'ombra d'una aturada general plana sobre el país: "Com va dir Pablo Moyano de la CGT, el tancament de Télam accelera els temps per convocar una aturada general. El moviment obrer li va posar un fre al decret, la llei òmnibus i li posarà un fre al tancament de l'agència nacional de notícies", ha sostingut el secretari general de SiPreBa, Agustín Lecchi.

Per la seva banda, Javier Milei ha sostingut que quan va posar en punt de mira a l'agència va ser perquè "era utilitzada per fer propaganda kirchnerista". A més, la companyia estatal no passava pel seu millor moment, ja que acumulava en un any unes pèrdues per valor de 20.000 milions de pesos (uns 24 milions de dòlars al tipus de canvi oficial actual). Des del govern argentí s'ha afirmat que aquesta setmana "es coneixerà el pla que està dissenyant" per al tancament de l'empresa "i "la destinació dels seus treballadors".

Pot Milei tancar l'agència?

Tot i la determinació del govern argentí per abaixar la persiana en aquest mitjà, hi ha veus que qüestionen si ho pot fer d'aquesta manera tan taxativa. Aquestes veus fan referència a la llei de 1974 sobre les "societats de l'Estat", la qual estableix que el seu tancament ha de ser dut a terme també per llei, i el partit governant, La Libertad Avanza, no té majories a les dues cambres del Congrés. El projecte de llei òmnibus i el megadecret de necessitat i urgència impulsat pel govern, que junts intenten reemplaçar o crear unes mil lleis, havien posat l'agència de notícies com un objectiu a tancar, però la vigència de les dues normes encara està per veure.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!