Centenars de migrants hondurenys esperen en el pont internacional Rodolfo Robles passar la frontera de Guatemala a Mèxic, com ho van fer divendres milers més de centreamericans que ja recorren en caravana el territori mexicà rumb als Estats Units.

A més del cansament natural de deu dies de marxa, els nens i les dones comencen a presentar símptomes de malalties gastrointestinals i respiratòries. Alguns altres presenten quadres de febre com li passa a Yoselic Audeli Hernández, un nadó d'un any d'edat, que viatja a la caravana amb la seva mare, l'hondurenya Orfa Audeli Hernández Espinosa, i els seus germans Heidi Noemí d'11 anys, Wilson de 8 anys, Jesús Ariel de 3 anys, José d'un any.

"Un sacrifica els seus fills per la necessitat, perquè som pobres, no ens queda de cap altra alternativa que sacrificar-los perquè tinguin una vida millor a la de nosaltres", exclama aquesta dona sota un fort sol mentre espera amb el seu nadó en braços. Heidi Noemí diu que somia ser professora però ja no a Hondures, on va néixer, sinó possiblement a Mèxic si ja no poguessin continuar la seva travessia als Estats Units.

Destí: Estats Units

Els Estats Units són el destí de la caravana de migrants que va ingressar a Mèxic divendres i que després de dies de caminada ha arribat avui al municipi d'Huixtla, distant uns 78 quilòmetres de la fronterera Ciutat Gentilhome. En el pont internacional, són centenars els migrants que esperen per complir els tràmits que els sol·licita per Mèxic per ser considerats com a refugiats i així per ingressar legalment Mèxic.

L'ambaixador de Mèxic a Guatemala, Luis Manuel López Moreno, va dir a EFE, que avui han estat atesos 225 persones, de manera prioritària dones i nens, que sumades a les 1.028 rebudes en els últims tres dies, s'eleven a 1.253 els migrants que han demanat aquesta condició, va assegurar el diplomàtic. "El primer pas entrar de manera ordenada en el pont internacional per l'Institut Nacional de Migració, després s'aixeca una breu enquesta del motiu de migració i una vegada que es té el llistat són abordats en un autobús que els porten a l'estació migratòria", va relatar.

Els migrants reben una visa d'estada legal i en un termini màxim de deu dies se'ls ha d'estendre el seu tràmit de rebut i en va acabar de 45 dies els donaran ja el permís per residir legalment al país. Els que es troben encallats en aquesta zona entre els dos països amb l'esperança de creuar reben atenció mèdica, aliments i aigua, segons fonts mexicanes. Al refugi de la localitat s'han registrat 7.125 integrants de la caravana de migrants hondurenys que va sortir el 13 d'octubre de San Pedro Sula i que va arribar divendres passat a la frontera mexicana.

"Vam registrar 7.125 persones"

El director d'atenció a persones migrants i refugiats de Mèxic en aquesta localitat, Sergio Seis Cabrera, va admetre que l'onada de migrants que va arribar en els últims dies "va sobrepassar els límits d'atenció" no obstant això, va afirmar, a tots se'ls va donar suport. "Nosaltres vam registrar 7.125 persones", va dir Sis Cabrera, que va estimar que entre ells hi havia 1.500 dones, 1.500 nenes i 900 nens, així com uns 2.000 membres de comunitats LGBTI.

Després de la primera onada de migrants, el municipi de Suchiate es troba avui en "calma" encara que es manté en "alerta preventiva" davant de l'avís pel possible arribo uns altres 2.000 hondurenys que van sortir aquest cap de setmana del seu país rumb a frontera Mèxic-Guatemala. "Estem previnguts per atendre aquesta possible contingència", va apuntar el funcionari.

Sobre els migrants que són al pont fronterer amb Guatemala, va comentar que la seva única opció "ja que no tenen menjada i no els estan subministrant", és complir el seu procés legal, per a han de ser conduïts a l'alberg de l'Institut Nacional de Migració a Tapachula.

El paper de Trump

Però al president dels Estats Units, Donald Trump, no li fa gràcia aquesta situació. A la seva campanya per les presidencials el 2016 ja va dir que "un país sense fronteres no és un país". Així que, amb aquesta consigna, el president dels EUA ha amenaçat de "començar a tallar o reduir substancialment la massiva ajuda que els donem gairebé per rutina". A més, ha comentat que "he alertat la Patrulla Fronterera i les Forces Armades que aquesta és una emergència".

També ha expressat, a través de les xarxes socials, que entre els migrants hi ha "criminals i gent del Pròxim Orient".