Els Estats Units, Polònia i diverses nacions bàltiques ocupen els primers llocs de la llista de països que han rebut ciberatacs russos des de l'inici de la invasió a Ucraïna el passat 24 de febrer. Segons un els resultats d'una investigació publicats aquest dimecres pel gegant nord-americà del programari Microsoft, el Kremlin ha llançat ciberatacs contra 42 països. 

En una entrada al blog oficial de la companyia, el president de Microsoft, Brad Smith, va explicar que les agències d'intel·ligència russes han augmentat la penetració a les xarxes i les activitats d'espionatge contra països aliats d'Ucraïna. "A Microsoft hem detectat intents d'intrusió en xarxes per part de Rússia a 128 organitzacions a 42 països fora d'Ucraïna", va indicar Smith, segons recull Efe. 

Microsoft no ha publicat la llista completa dels 42 estats que han estat al punt de mira de la ciberintel·ligència russa. Tanmateix, des de la companyia han citat alguns com els EUA, Polònia, Estònia, Letònia i Lituània, Dinamarca, Noruega, Finlàndia, Suècia i Turquia, a més dels Ministeris d'Exteriors d'altres nacions membres de l'OTAN.

Els Estats Units, el principal objectiu

Sense masses sorpreses, la companyia ha apuntat que el país que més ciberatacs ha rebut per part de Rússia han estat els EUA. Des d'abans de la invasió, la tensió al voltant d'Ucraïna enfrontava les dues potències i amb la invasió russa les hostilitats entre les dues només han fet que escalar cada vegada més. 

Malgrat ser el principal objectiu, no ha estat l'únic. Els països membres de l'OTAN han rebut el 63% del total de ciberatacs. La majoria de les organitzacions atacades són governamentals, tot i que hi ha excepcions, ja que també han patit atacs entitats d'ajuda humanitària, empreses de serveis informàtics, empreses energètiques i altres proveïdors d'infraestructures clau.

Microsoft afirma que de tots els intents de ciberatacs russos des del principi de la guerra, el 29% van resultar exitosos, cosa que en alguns casos va suposar que els pirates informàtics es van fer amb informació privada de l'organització atacada. En la seva investigació també detalles els pilars de l'estratègia de ciberatacs russos des del 24 de febrer: ciberatacs destructius contra el país veí, penetració en xarxes i espionatge fora del territori ucraïnès i operacions digitals per guanyar influència a tot el món.

Al front 

Mentrestant, al front físic i no cibernètic de la guerra a Ucraïna, les ofensives se segueixen concentrant a les zones de Donetsk i Lugansk. Les tropes russes han augmentat la pressió sobre Lisichansk, l'última plaça forta ucraïnesa a la regió de Lugansk després que prenguessin el control de la major part de la veïna Severodonetsk, on ja només hi ha resistència a la planta industrial Azot. Les forces ucraïneses estan tenint moltes complicacions per mantenir les seves posicions davant de la superioritat tècnica russa, per això, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, segueix exigint més armes pesants als seus aliats.