No ha estat la primera vegada que Andrés Manuel López Obrador provocava un col·lapse al centre de Ciutat de Mèxic, però en aquesta ocasió el que va moure la gent no va ser la indignació, sinó l'eufòria desencadenada pel que durant dècades semblava impossible d'entreveure: un president d'esquerres a Mèxic.

Durant la campanya electoral, López Obrador ja havia avisat que si guanyava les eleccions hi hauria una festa tan gran que tots passarien el 2 de juliol "desvetllats", i així va ser: més de 80.000 persones el van rebre a la mítica plaça del Zócalo al crit de "president, president!".

Pocs minuts després del tancament dels col·legis electorals, tots els candidats a la Presidència van reconèixer la victòria de l'esquerrà, la qual cosa va accelerar una anhelada celebració que va acabar derivant en un bany de masses històric.

Obrador eleccions Mèxic 3 EFE

El so dels clàxons es va convertir en la banda sonora del Passeig de la Reforma, que travessa la capital mexicana, mentre desenes de milers de persones es concentraven davant d'un cèntric hotel on López Obrador dirigiria el seu primer discurs com a president electe de Mèxic.

Davant tres pantalles gegants i sota l'emblemàtica Torre Llatinoamericana tenyida dels colors de la bandera de Mèxic, milers de ciutadans emocionats i esperançats aplaudien el discurs transformador de López Obrador i victorejaven a l'uníson: "És un honor, estar amb Obrador!" y "Sí es pot!".

Obrador eleccions Mèxic EFE

Les referències més aplaudides van tenir a veure amb la defensa dels pobles indígenes i de les llibertats sexuals.

En acabar el seu discurs, en el qual va fer una crida a la "reconciliació nacional", López Obrador es va desplaçar fins a l'emblemàtica plaça del Zócalo de Ciutat de Mèxic, on anys enrere havia liderat multitudinàries manifestacions per considerar fraudulents els resultats de les presidencials de 2006 i 2012.

Obrador ha aconseguit la victòria a la Presidència de Mèxic fent un històric gir a l'esquerra amb més del 50 % dels vots. L'aspirant del conservador Partit Acció Nacional (PA), Ricardo Anaya, va obtenir entre el 22,1 % i el 22,8 % dels sufragis; el candidat de l'oficialista Partit Revolucionari Institucional (PRI), José Antonio Meade, va collir entre el 15,7 % i el 16,3 % dels vots, i l'independent Jaime Rodríguez Calderón, "El Bronco", entre el 5,3 % i el 5,5 % dels sufragis.