Milions de dones d'arreu del món que fan servir medicaments hormonals com a anticonceptius o bé per controlar afeccions com l'endometriosi poden tenir un risc més elevat de patir tumors cerebrals estranys, normalment benignes, segons afirmen els investigadors. Tal com destaca el The Guardian, uns científics han descobert que l'ús prorrogat de determinats medicaments amb progestàgens estava relacionat amb un risc més gran de meningioma, que són tumors (generalment no cancerosos) que es formen als teixits al voltant del cervell.

Malgrat que el risc de meningioma ha estat més gran en les dones que han pres els medicaments durant més d'un any, un destacat expert ha dit que la troballa no hauria de preocupar les usuàries actuals o anteriors perquè el risc elevat continuava sent "extremadament petit".

Els progestàgens són similars a l'hormona natural progesterona, destaca el mateix diari. S'utilitzen en anticonceptius, per a afeccions ginecològiques com l'endometriosi i la síndrome d'ovari poliquístic, i en teràpies de reemplaçament hormonal utilitzades durant la menopausa.

Ja se sap que un grapat de progestàgens en dosis altes augmenten el risc de meningioma, però a l'últim estudi publicat al BMJ, investigadors de l'Agència Nacional de Seguretat de Medicaments i Productes Sanitaris de França han investigat les vuit formes més usades de l'hormona.

La majoria no són cancerosos

La majoria dels meningiomes no solen ser cancerosos i creixen lentament, però pel fet que poden exercir pressió sobre el cervell, sovint necessiten extirpació quirúrgica. Els tumors poques vegades posen en perill la vida, però la cirurgia implica riscos, sobretot per a les estructures cerebrals properes als tumors, que de vegades poden resultar danyades.

Utilitzant dades del sistema nacional de salut francès, els investigadors han identificat 18.061 dones, amb una edat mitjana de 58 anys, que es van sotmetre a cirurgia entre el 2009 i el 2018 per extirpar meningiomes intracranials. En comparar cada cas amb cinc controls sans i aparellats, els investigadors van trobar que l'ús prolongat (és a dir, més de 12 mesos) de tres progestàgens s'associava amb un risc més alt de meningioma que requeria cirurgia.

Dues pastilles orals, medrogestona i promegestona, s'haurien vinculat amb un risc 4,1 i 2,7 vegades més gran de meningioma, respectivament; i l'acetat de medroxiprogesterona, una injecció anticonceptiva venuda com a Depo-Provera, s'ha relacionat amb un risc 5,6 vegades més gran, tal com destaca el mateix diari. Malgrat les proves, l'estudi és observacional i, per tant, no pot demostrar que les hormones causin els tumors. No s'ha trobat cap risc excessiu per a la progesterona, la didrogesterona o els sistemes intrauterins hormonals àmpliament utilitzats.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!