Les relacions entre el Marroc i el Parlament Europeu es compliquen. El Parlament marroquí ha decidit aquest dilluns "reconsiderar" el seu tracte amb l'Eurocambra després que l'organisme aprovés una resolució que critica les vulneracions dels drets humans al Marroc. La decisió del Parlament Europeu ha arribat enmig de la crisi generada pel Qatargate, l'escàndol pels suborns a eurodiputats en el qual el Marroc també s'ha vist implicat i, segons les últimes informacions, podria ser el responsable de crear l'estructura d'aquesta trama de corrupció. Les autoritats marroquines han respost la resolució de l'Eurocambra, considerant-la d'"inacceptable" perquè "destrueix la relació de confiança" entre les dues institucions.  "Enviarem l'acta i el comunicat de premsa resultant d'aquest ple a la Presidència del Parlament Europeu, així com les decisions que es prendran posteriorment", ha informat el portaveu de la Cambra de Representants marroquí. Rachid Talbi Alami, segons recull el diari marroquí 'Le Matin'.

El Parlament Europeu va aprovar dijous passat una resolució que demanava respecte per a la llibertat d'expressió i per als mitjans de comunicació amb 356 vots a favor, 32 en contra i 42 abstencions. L'escrit també denunciava l'ús del programa d'espionatge 'Pegasus' i reclamava "un procés just" per als periodistes empresonats per les autoritats marroquines. En aquest sentit, van exigir un judici just amb les garanties processals per a Omar Radi, Souleiman Raissouni i Taoufik Bouachrine, així com el seu alliberament immediat. L'Eurocambra va trencar així amb el seu històric silenci sobre les violacions de drets humans al Marroc, país que també està involucrat en el suborn a eurodiputats per influir en la seva opinió. 

De fet, les autoritats marroquines van intentar frenar aquesta resolució amb la seva influència. Segons elDiario.es, diversos eurodiputats van denunciar que representants del Marroc van posar-se en contacte amb ells perquè s'abstinguessin a l'hora de votar a la proposta presentada pel Parlament Europeu. Tot i això, finalment hi va haver 356 a favor que van permetre aprovar l'escrit. 

EL PSOE, en contra de la resolució

Cal destacar que 17 diputats socialistes espanyols, tots menys la portaveu del grup a l'Eurocambra Iratze García Pérez, es van posicionar en contra de la resolució del PE que condemna la vulneració de drets al Marroc, trencant amb la línia de la resta de socialistes europeus i sumant-se als vots de tres eurodiputats no adscrits i dotze diputats de l'extrema dreta. Segons van defensar fonts del PSOE, aquest vot en contra es va fer per "responsabilitat", ja que volen mantenir "unes relacions franques basades en el diàleg". "Espanya manté amb el Marroc converses en totes les qüestions d'interès comú, com són la seguretat, la lluita contra al terrorisme, les relacions econòmiques i comercials, la lluita contra la migració irregular i també els drets humans", van afegir.