L'exèrcit del Marroc ha iniciat aquest divendres una operació militar contra una zona controlada pel Front Polisario al Sàhara Occidental. En concret, militars marroquins s'han desplegat al pas de Gerguerat, al límit entre el Sàhara Occidental i Mauritània, en una clara violació de l'alto el foc pactat pel Marroc i el Front Polisario el 1991.

 

El ministeri d'Exteriors marroquí ha confirmat l'operació amb l'objectiu de "restablir la circulació" amb Mauritània per aquest pas fronterer i trencar el bloqueig al trànsit imposat fa tres setmanes per un grup de manifestants sahrauís del Front Polisario. Un passadís format per soldats de les Forces Armades Reials (FAR) permetrà el pas dels camions i tota mena de vehicles en els cinc quilòmetres de franja que separen la duana marroquina de la frontera amb Mauritània.

Segons fonts governamentals marroquines citades per Efe, no es desallotjarà els manifestants perquè "els civils no són l'objectiu" i perquè es tracta d'"una operació pacífica".

Barrera entre la carretera i civils

Els militars tenen previst establir algun tipus de barrera entre la carretera i els civils sahrauís que provin d'apropar-s'hi, mantenint aquests civils a tal distància que no puguin interferir en el trànsit rodat com han estat fent.

Fins ara, ni el Front Polisario ni les Nacions Unides (que tenen desplegada una missió de pau al territori, la Minurso) no s'han pronunciat sobre l'anunci marroquí.

El ministeri d'Exteriors marroquí acaba de publicar un comunicat en el qual assenyala que el Marroc "ha donat tot el temps necessari" al secretari general de l'ONU i a la Minurso per solucionar el bloqueig, però els seus esforços "han resultat estèrils i el Marroc ha decidit actuar (...) en plena conformitat amb la legalitat internacional".

La zona desmilitaritzada on es troba Guerguerat està regida per un anomenat "Acord Militar número 1", annex a l'acord d'alto el foc vigent des de 1991 i firmat pel Marroc i el Polisario, que prohibeix l'entrada de personal militar, entre altres coses.

Tanmateix, tant el Marroc com el Polisario s'acusen constantment de trencar aquest acord amb actuacions que suposen una violació de l'alto el foc.

 

Imatge principal: Militars marroquins en una imatge d'arxiu/ Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat