ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El setge de l'exèrcit rus sobre la ciutat portuària de Mariúpol està duent els seus habitants fins al límit. Segons un diputat ucraïnès, Dmitro Gurin, a la localitat només queden queviures per aguantar tres dies més, és a dir, els ciutadans de Mariúpol estan a un pas de començar a passar fam. Aquest dijous, Gurin ha descrit en declaracions a la BBC com està sent per als habitants de la ciutat l'atac rus, ja que els seus pares continuen allà. El municipi i, en especial, el seu port són una posició militar clau per tancar l'accés marítim d'Ucraïna a l'exterior.

Gurin ha pogut parlar amb l'alcalde de la ciutat, qui li ha descrit com els cadàvers dels habitants s'apilen als carrers. Els bombardejos constants contra la ciutat han empès les autoritats municipals a començar a construir fosses comunes per enterrar les víctimes. El diputat ha denunciat que l'exèrcit rus està "arrasant" la ciutat amb els míssils i ha alertat que, segons la seva opinió, "la Tercera Guerra Mundial ja ha començat", i per això els països occidentals no haurien de dubtar a decretar una zona d'exclusió aèria als cels ucraïnesos. Una demanda molt repetida pel president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. 

Per Gurin, no hi ha dubte que altres exèrcits s'acabaran unint a la lluita, el que qüestiona és quan. "L'únic dubte sobre quan s'uniran (els altres exèrcits) és quants ucraïnesos hauran mort en una setmana", ha dit Gurin, abans de recordar que "el Regne Unit ja va haver de prendre aquesta decisió fa 80 anys", amb la seva entrada a la Segona Guerra Mundial.

 

Corredors humanitaris

Un dia més, Rússia ha anunciat l'obertura de corredors humanitaris, tan demandats per Ucraïna, sota la incògnita de si l'alto el foc es respectarà aquesta vegada. Aquest dijous els sis corredors humanitaris anunciats estaran operatius 12 hores en les àrees i inclouran algunes de les poblacions més afectades fins ara pels atacs russos com Irpín, Sumi i la mateixa Mariúpol. El Comitè Internacional de la Creu Roja ha recordat que l'obertura d'aquests corredors implica que "els militars han d'aturar el foc" durant les hores acordades en aquestes zones.

Aquests espais segurs estan pensats per facilitar la fugida dels civils de la zona de combat. Aquest èxode que ja dura més de dues setmanes ha provocat més de dos milions de refugiats, segons ACNUR. Més de la meitat d'aquests refugiats es troben a la veïna Polònia, a les fronteres de la qual han arribat gairebé 1,3 milions d'ucraïnesos, mentre que 203.000 van fugir a Hongria, 153.000 a Eslovàquia, prop de 100.000 a Rússia, 85.000 a Romania i 80.000 a Moldàvia, segons l'agència de l'ONU. La Generalitat ha anunciat que a Catalunya ja han arribat uns 1.200 refugiats ucraïnesos