L'Assemblea General de l'ONU ha aprovat aquest divendres una resolució que demana "el cessament de les hostilitats" a Gaza, després que el Consell de Seguretat no hagi aconseguit tirar endavant cap resolució pel veto dels Estats Units. Amb una aclaparadora majoria de 120 vots a favor, 14 en contra i 45 abstencions, l'ONU fa una crida a aturar els atacs contra la Franja de Gaza tot just en el moment que Israel intensifica els bombardejos i "amplia" les incursions terrestres. En mostrar-se els vots que donaven per aprovat el text, s'ha produït un fort aplaudiment a l'assemblea. 

La resolució inclou "un rebuig al trasllat forçós de la població civil palestina" i demana " accés humanitari immediat, ple, sostingut, segur i sense obstacles". D'altra banda, reclama "l'alliberament immediat dels civils segrestats", però no menciona explícitament a l'organització islamista Hamàs. El text ha rebut el suport del món àrab, Rússia i la Xina, i l'oposició dels Estats Units, Israel i altres països aliats, mentre que els països europeus han votat dividits. Espanya, Portugal, França i Irlanda hi han votat a favor; mentre que Alemanya, Itàlia, Polònia, els Països Baixos, el Regne Unit i Ucraïna s'han abstingut; i Àustria, Hongria i Croàcia hi han votat en contra. 

La resolució no menciona a Hamàs ni demana explícitament un alto el foc

La resolució, que inicialment va impulsar Jordània en nom dels països àrabs, no té caràcter vinculant, com totes les que s'aproven a l'Assemblea General, però es considera que té un pes polític important perquè mostra la posició de la comunitat internacional en conjunt. En aquest cas, recull el sentiment general que, més enllà de les causes d'aquesta guerra actual, el món espera senyals d'apaivagament.

Al llarg de la setmana s'han anat introduint modificacions al text. Així, s'ha exclòs l'expressió "alto el foc", a la qual s'oposaven Israel i els Estats Units, i s'ha substituït pel de "treva humanitària immediata, sostenible i duradora que porti a un cessament d'hostilitats". En les últimes hores, els Estats Units i el Canadà van presentar una esmena addicional per incloure una condemna expressa als atemptats de Hamàs, però aquesta va fracassar perquè no va aconseguir el suport dels dos terços requerits.

Sobre aquesta última qüestió, el representant del Pakistan, Munir Akram, que va prendre la paraula abans de produir-se les dues votacions, va explicar que l'esmena dels EUA estava injustificada perquè la resolució ja era fruit "d'un acte deliberat de moderació per part dels copatrocinadors" de la resolució, que van evitar culpar pel seu nom Hamàs o Israel, i per això va considerar que seria injust nomenar només una de les parts.