El president de França, Emmanuel Macron, ha presumit avui d'haver aconseguit avenços cap a l'estabilitat i la desescalada de la crisi del conflicte per Ucraïna. Macron, després de reunir-se amb el president rus, Vladímir Putin, i l'ucraïnès, Vlodomír Zelenski, ha augurat una bona tendència cap a la resolució del conflicte que haurà de ser confirmat els pròxims dies pels Estats Units i l'OTAN. Segons el líder francès, les conversacions que ha tingut amb Zelenski han permès caminar cap a la seguretat de la regió ucraïnesa. 

Macron va arribar a Kyiv directament des del Kremlin, on afirma haver arrencat a Putin la promesa que Moscou no prendrà noves mesures militars en la frontera amb el país veí. Mentrestant Putin no ha pronunciat cap paraula sobre la desescalada, en canvi, el seu portaveu, Dmitri Peskov, ha admès avui que la desescalada "és molt necessària, ja que la tensió augmenta cada dia que passa". També ha culpat a l'OTAN de les noves espirals de tensió: "Els països occidentals envien tropes a Ucraïna, envien avions carregats d'armes, envien equips de militars".

Peskova també ha negat que hi hagi cap acord sobre Ucraïna amb Macron, desmentint alguns mitjans de comunicació, ja que ho considera "impossible" perquè França ostenta la presidència semestral del Consell de la Unió Europea i, per tant, no lidera l'OTAN.

El president ucraïnès ha passat la patata calenta a Putin que l'ha responsabilitzat de tenir "tots els mitjans per fer passos concrets cap a la desescalada". A més, ha posat en dubte les afirmacions que Putin va fer a Macron sobre que ell és "l'iniciador de l'escalada" a la frontera amb Ucraïna i que ell "només reacciona". "No conec a ningú a Europa capaç de pressionar a Rússia, un país molt poderós", ha afirmat.

La tensió continua a Ucraïna

L'acumulació de tropes russes a la frontera amb Ucraïna ha provocat un dels majors episodis de tensió que es recorden en anys entre el Kremlin i l'OTAN. Aquest cap de setmana les forces de l'exèrcit ucraïnès han estat protagonitzant un històric exercici en la zona contaminada de l'antiga planta nuclear de Txernòbil per a preparar-se davant una possible invasió de Rússia. Ucraïna ha fet una crida a rebaixar les tensions, però de totes maneres ha posat a les seves forces en estat d'alerta davant d'un possible atac rus, mentre que el govern rus ha negat categòricament que tingui cap intenció d'envair Ucraïna. Tal com informen les forces reservistes de la Guàrdia Nacional d'Ucraïna a través de la seva pàgina de Facebook, forces ucraïneses i equips de rescat participen ja en simulacres realitzats a la ciutat fantasma de Prípiat, que es troba en la zona d'exclusió de la central després de la catàstrofe de 1986, en trobar-se "en línia de col·lisió amb l'oponent", en referència a Rússia.

Segons el que ha informat la Guàrdia Nacional, aquests exercicis tenen com a objectiu "garantir la seguretat dels ciutadans, evitant el sabotatge i la transició de la ciutat a control enemic". Per a les forces ucraïneses, els carrers deserts i edificis d'apartaments de Pripiat, que va ser abandonada després de l'accident nuclear de 1986, a causa dels alts nivells de radiació, són un camp d'entrenament ideal. Segons han informat des de l'exèrcit, abans de començar l'entrenament, el primer d'aquest tipus a Pripiat, treballadors amb mesuradors de radioactivitat van avaluar la ruta per a verificar que no hi hagués focus radioactius. "Tot va ser revisat i no representa un perill".

Els soldats vestits de camuflatge han practicat desallotjar atacants armats d'edificis, trets de morter i enfrontaments de franctiradors en condicions urbanes. Les forces ucraïneses també han fet exercicis de rescat de ferits i desactivació de mines. El ministre de l'Interior ucraïnès, Denis Monastirskiy, va confirmar a última hora d'aquest divendres que es tracta de la primera vegada que es realitza un exercici de tal escala en aquesta la zona restringida. A més ha afegit que "estem absolutament segurs que la planta nuclear de Chernobyl no està sota amenaça".  Tot això per a protegir una possible ruta d'invasió de Rússia que suposaria la incursió de les tropes russes des del nord, possiblement a través de Bielorússia, aliat del Kremlin i que desembocaria en la seva entrada en la zona contaminada de Txernòbil a només 70 quilòmetres de la capital d'Ucraïna, Kyiv.