França va un pas més ràpid que Espanya i aquest dissabte ha anunciat que el president Emmanuel Macron viatjarà de dijous a dissabte de la setmana vinent a Algèria per reunir-se amb el seu homòleg algerià, Abdelmadjid Tebboune. Segons ha indicat la presidència francesa en un comunicat, el viatge "contribuirà a aprofundir la relació bilateral orientada cap al futur en benefici de les poblacions dels dos països". Així com per "reforçar la cooperació" entre París i Alger enfront de "reptes regionals" i per a "continuar el treball d'apaivagament de les memòries". Fent referència així a les contínues friccions a un costat i a l'altre del Mediterrani entre l'antiga metròpoli i la que va ser la seva colònia sobre la tempestuosa història abans i després de la independència.

El gas, la immigració i la situació regional seran els tres principals temes de conversa entre Macron i Tebboune. França va retirar el dilluns passat les seves últimes tropes de l'operació Barkhane de Mali, país fronterer amb Algèria, després de lluitar durant més de nou anys contra els grups armats. Amb aquesta visita, Macron segueix els passos del primer ministre italià, Mario Draghi, que s'ha desplaçat a Alger dues vegades enguany i que ha aconseguit que Algèria sigui el primer subministrador de gas a Itàlia, desbancant així a Rússia. 

Relació Algèria-França

França i Algèria tenen una relació complicada que s'ha vist incrementada en els últims temps, on s'ha pogut veure els xocs més visibles, a més dels clàssics per la interpretació de la història, han estat per la voluntat de París d'expulsar als seus països d'origen a immigrants sense papers o condemnats, en aquest cas algerians. París no ha volgut pronunciar-se obertament sobre el canvi de posició d'Espanya sobre el Sàhara Occidental, i el suport a la idea d'atorgar autonomia a aquest territori, però dins del Marroc, ni sobre la reacció d'Alger de trencar ponts amb Madrid. No obstant això, és públic que la qüestió va ser abordada en una conversa al juny entre els caps de la diplomàcia de França, Catherine Colonna, i Algèria, Ramtane Lamamra.

Aquest dissabte Macron i Tebboune han mantingut una conversa telefònica en la qual el líder francès ha ofert mitjans aeris i terrestres per a lluitar contra els incendis que porten afectant en els últims dies el nord-est d'Algèria i que han causat prop d'una quarantena de morts. En aquesta conversa, Macron també ha aprofitat per presentar el seu condol a Tebboune i, a través d'ell, a tot el poble algerià i a les famílies i afins de les víctimes, segons ha explicat l'Elisi.