Luis Delgado i Svetlana Kamar són veïns d'Elx i porten una setmana atrapats a Ucraïna vivint l'horror de la guerra. Després de sis dies tancats a l'hotel on els bombardejos els feien tremolar les parets de l'habitació han decidit jugar-se la vida intentant arribar a la frontera amb Rumania per fugir del país. "Estem intentant arribar a la frontera però això és una ruleta russa", ens diu l'Svetlana. ElNacional.cat ha aconseguit parlar amb ells i gravar-los en vídeo mentre són dins un cotxe que intenta arribar a la frontera. L'Svetlana adverteix que "la policia i els militars no ens deixen gravar perquè no puguem donar informació a l'enemic. Haurem de fer l'entrevista molt depressa". "Ens han desviat per carreteres secundàries perquè han bombardejat els ponts. Això ens obliga a circular per carreteres plenes de fang i de neu i amb retencions quilomètriques", diu el Luis. Les carreteres també estan plenes de còctels molotov i bandits armats que roben els diners i els cotxes a la gent. El Luis i l'Svetlana creuen els dits per arribar a la frontera. Tot just avancen un quilòmetre cada hora que passa perquè està tot col·lapsat tal com podeu veure en les imatges que ens mostren, en directe, amb el seu telèfon mòbil. L'Svetlana diu que "paracaigudistes txetxens que estan bojos maten dones i nens al carrer. A més fan sortir els homes de les cases i els maten directament perquè no puguin fer res contra ells". No us perdeu l'entrevista per videoconferència mentre intenten fugir en cotxe. La podeu veure en aquest vídeo:

 

Estem cansats i bloquejats; no sabem si aconseguirem sortir d'Ucraïna

El Luis i l'Svetlana van arribar a Ucraïna el 22 de febrer. Havien de ser jurat en un concurs de ball però, al cap de 48 hores d'arribar al país, va esclatar la guerra. Han estat sis dies tancats en un hotel de Zaporíjia, a 600 quilòmetres de la capital, Kíiv. Tenen el soroll de les sirenes i dels bombardejos clavats al cervell. "Només tenim ganes que acabi aquest malson".

 

ENTREVISTA FUGITS UCRAÏNA XAVI FREIXES 02 - R.LLuis i Svetlana, una parella d'Elx atrapada a Ucraïna on van anar el 22 de febrer per participar en un concurs de ball / Foto: Roberto Lázaro

L'ambaixada espanyola ens ha abandonat

La parella del País Valencià s'ha sentit totalment abandonada pel govern espanyol. "L'ambaixada espanyola no ens ha contestat mai. Només gràcies a la pressió mediàtica ens han trucat un parell de cops del ministeri per dir-nos que ens quedem quiets fins que la cosa millori, és a dir no diuen ni fan res. Per sort un noi espanyol s'ha posat en contacte amb nosaltres i ens ha ajudat a sortir de l'hotel. També en Carlos, un jugador d'handbol del Zaporozhye ha parlat amb el seu club per aconseguir dos cotxes amb els que intenten portar-nos a la frontera", explica el Luis.

Els txetxens estan bojos; maten dones i nens pel carrer

L'Svetlana és ucraïnesa però porta vint anys vivint a Elx on es va casar amb el Luis. A Ucraïna, però, hi té molts familiars i amics. "Van començar bombardejant els aeroports perquè la gent no pogués sortir ni arribar. Aquests dies, els paracaigudistes txetxens estan bojos i maten els civils, a la gent del carrer. A més fan sortir els homes de les cases i els maten directament perquè no puguin fer res contra ells", explica horroritzada l'Svetlana.

Putin està molt rabiós: pànic a una guerra nuclear

"Putin està molt rabiós. Ell es pensava que se'ns carregaria en 24 hores i portem set dies lluitant. Som un país més petit que Rússia però tenim més força que Putin. Ara ens amenaça amb les bombes nuclears. Defensarem la nostra terra fins l'últim alè", sentencia l'Svetlana en aquesta entrevista en exclusiva a ElNacional.cat mentre intenten fugir de l'horror de la guerra en cotxe.