En una jornada històrica, el Senat argentí ha aprovat la llei Bases, el projecte legislatiu del Govern de Javier Milei, que estableix el marc legal per a la transformació profunda del model econòmic i social de l'Argentina. Després d'onze hores de debat ininterromput i mentre al carrer milers de manifestants es pronunciaven en contra, la llei Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins, també coneguda com a 'llei òmnibus', ha rebut 36 vots en contra i 37 a favor, inclòs el 'vot de qualitat' de la presidenta de la Cambra Alta i vicepresidenta de la República, Victoria Villarruel, qui ha trencat l'empat en una segona votació.

La iniciativa, presentada per l'Executiu com una peça fonamental per "modernitzar i dinamitzar" el país sobre la base del liberalisme econòmic i reduir del rol de l'Estat en l'economia, ja ha passat el tramiti de la Cambra de Diputats. Si durant la seva tramitació, en particular al Senat, la iniciativa és modificada, tornarà a la Cambra Baixa, per a la seva discussió i sanció definitiva. A fora, milers de persones es manifestaven contra aquest projecte que desmantella l'Estat, precaritza l'ocupació i concedeix grans beneficis a empreses estrangeres.

Tensió i incidents al carrer

En conèixer-se el resultat de la votació, centenars de manifestants que es trobaven a les portes del Congrés s'han enfrontat a la policia, llançant-los pedres i aixecant barricades, a la qual cosa els agents han respost disparant bales de goma i fent servir gasos lacrimògens, en una repetició dels episodis violents que han tingut lloc al llarg de la jornada.

La sessió s'anticipava tensa i prolongada, amb milers de persones manifestant-se als voltants del Parlament en contra de les iniciatives governamentals. El desafiament era significatiu per al partit d'ultradreta La Libertad Avanza, que és minoria al Parlament. Dels 72 senadors, es preveia que la meitat votés a favor i l'altra meitat en contra, si bé persistien alguns dubtes sobre el vot d'alguns legisladors. Finalment ha estat el vot de qualitat de la presidenta de la Cambra el que ha desfet l'empat.

Javier Milei, en un missatge a les xarxes socials ha felicitat les forces de seguretat pel "seu excel·lent accionar reprimint als grups terroristes que amb pals, pedres i fins i tot granades, han intentat perpetrar un cop d'Estat, atemptant contra el normal funcionament del Congrés de la Nació Argentina".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!