El cantautor Lluís Llach ha reivindicat el dret d'Ucraïna a la seva defensa davant l'atac de l'exèrcit rus, i ha recordat el que li va passar a la República quan els països aliats no la van voler ajudar davant el cop d'Estat militar de Francisco Franco. "Com que veig un fort debat (i això sempre és positiu) sobre les interpel·lacions que ens posa la guerra d'Ucraïna, voldria aportar un pensament que, fa dies, em trastoca. Evidentment, aNo a la guerra, però no puc deixar de recordar que durant la guerra civil, el bàndol republicà fou abandonat a la seva sort per la suposada neutralitat dels països democràtics, com la República Francesa, la Gran Bretanya. etcètera, etcètera, mentre els feixistes eren premiats amb els ajuts d'en Hitler i en Mussolini. La guerra es perdé també per això, i vingueren 40 anys de feixisme. Potser perquè vaig cap als 74 i n'he passat 28 sota el franquisme, humilment em posiciono. No a la guerra, sempre, però Sí al dret de defensa, i més quan el país atacat no ha tingut la iniciativa i viu en uns paràmetres mínimament democràtics. Obro el paraigua. Pensem-hi", ha indicat.

La concentració de dimecres passat a la plaça Catalunya, sota el lema del No a la guerra i amb l'Imagine de John Lenon a la banda sonora, va provocar polèmica entre alguns dels assistents. Membres de la comunitat catalano-ucraïnesa van mostrar la seva discrepància perquè no va quedar clara l'agressió que l'exèrcit rus fa contra el seu poble, ni tampoc la seva voluntat que la UE intervingui. Alguns dels catalano-ucraïnesos van marxar de la concentració i es van anar a manifestar davant el Palau de la Generalitat reclamant solidaritat amb Ucraïna. Viuen amb molt neguit el que està passant al seu país i temen les conseqüències per als familiars que hi tenen. Alguns dels concentrats estaven visiblement emocionats.

Carteles Putin apoyo Ucrania Huelga de hambre Ucranianos Guerra Plaza Catalunya - Sergi Alcàzar

Cartells a terra en la protesta de dos catalano-ucraïnesos a la plaça Catalunya | Sergi Alcàzar

El debat plantejat per Llach ha irromput aquesta setmana tant el govern espanyol com al català. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat aquest divendres armes a Ucraïna, posició que és vista amb recel per Unidas Podemos, que es manté en el distant No a la guerra i en les crítiques a l'Aliança Atlàntica, que per ara no participa en la contesa. En el mateix sentit que Podemos es va expressar el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va criticar també l'OTAN, mentre que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha donat suport a les mesures adoptades per Sánchez. El Govern ha posat una pancarta amb la bandera ucraïnesa i amb el lema "Catalunya amb Ucraïna" a la façana del Palau, i la conselleria d'Exteriors està atenent les peticions de la comunitat catalano-ucraïnesa per portar familiars com a refugiats. El 012 ha habilitat en aquest sentit un servei en atenció també en ucraïnès.