El Senat de l'Argentina ha aprovat aquesta matinada un projecte que permet accedir lliurement a l'avortament fins a la setmana 14 de gestació. La proposta va ser impulsada pel govern d'Alberto Fernández i era un reclam històric dels col·lectius feministes al país.

La sessió del Congrés ha durat 12 hores i finalment el text ha tirat endavant amb  38 senadors, 29 en contra i una abstenció. A les portes del Parlament, milers de persones, a favor i en contra de l'avortament, han seguit el debat i un cop aprovada la llei, la marea verda -com es coneix als grups que donen suport a la legalització- ha explotat d'emoció després de molts anys de lluita.

ABORTO ARGENTINA - EFE

aborto argentina - efe

Imatge: La celebració de la marea verda / EFE

Fins ara, només es permetia avortar legalment si la dona havia patit una violació o corria perill la seva vida. Amb la nova llei, es permet de manera voluntària fins a la setmana 14 i s'autoritza l'objecció de consciència dels facultatius que no vulguin participar de l'avortament, però sempre que derivin amb rapidesa a les pacients a altres professionals que el duguin a terme.

La llei definitiva

Aquesta és la segona vegada a la història que un projecte per legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs es debat en el Congrés argentí, després de què el 2018 un text similar però elaborat per una plataforma civil, aconseguís ser aprovat pels diputats però no pel Senat. Un any després, l'actual mandatari, Alberto Fernández, va prometre a la seva campanya electoral impulsar una nova llei, amb la finalitat principal de reduir els avortaments clandestins, que arrisquen la vida de les dones, especialment les que no poden costejar clíniques privades on, malgrat ser il·legal, ho practiquen de forma segura.

senado argentina aborto - efe

Imatge: El Senat aregentí durant l'aprovació / EFE

Després de les negociacions polítiques que van portar a aconseguir més suports que fa dos anys, finalment ha tirat endavant. 

Els detalls de la llei

Una vegada que la llei entri en vigor, tota persona gestant podrà accedir en el sistema de salut a l'avortament, de manera gratuïta i segura, fins a la setmana 14 de gestació, i més enllà d'aquest termini en les dos causals ja permeses fins ara.

Les menors de 13 anys podran fer-ho amb l'assistència d'almenys un dels seus pares o representant legal, mentre que les que tinguin entre 13 i 16 només necessitaran autorització si el procediment compromet la seva salut i les majors de 16 podran decidir per si soles.

La llei advoca a més per la responsabilitat de l'Estat d'implementar la llei d'Educació Sexual Integral i actualitza a més les penes de presó amb les quals seran reprimides les persones que causin l'avortament o consentin que li ho facin fora del termini i causals permeses.