El Kosovo ha decidit tancar la frontera amb Sèrbia, en plena escalada de tensions amb aquest país, segons informa el Financial Times. La tensió s'ha disparat després que Sèrbia ha posat les forces militars que havia enviat a la frontera amb el Kosovo en el màxim estat d'alerta i ha amenaçat d'intervenir per defensar els denominats "serbis ètnics" (serbis que viuen al Kosovo) si les forces de pau internacionals no poden calmar les tensions, que es deriven d'una disputa sobre la identificació nacional de les matrícules. Els serbokosovars no volen usar les matrícules kosovars.
El president serbi, Aleksandar Vučić, va acusar dimarts el Kosovo de preparar-se per atacar els "serbis ètnics" del nord del país i va prometre "protegir el nostre poble [al Kosovo] i preservar Sèrbia". Les protestes dels "serbis ètnics" contra el govern de Pristina van esclatar fa setmanes, amb talls a les carreteres, especialment a les ciutats, i al llarg de la frontera.

Belgrad ha dit que mai reconeixerà el Kosovo, la seva antiga província, que es va separar unilateralment de Sèrbia el 2008, com a país sobirà. Segons els analistes, les dues parts semblen serioses sobre el possible ús de la força, amb l'afegit que el control de la comunitat internacional sobre la situació s'ha debilitat en els últims mesos, tot i les gestions de l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell.
Ahead of #EUCO, EU High Representative @JosepBorrellF highlighted:
— European External Action Service - EEAS 🇪🇺 (@eu_eeas) December 15, 2022
📌Strong support to EU candidate status for Bosnia & Herzegovina.
📌Stop the tensions and work on EU Dialogue are the only way for European perspective of Kosovo and Serbia.
Doorstep 👉https://t.co/lBblXT74br pic.twitter.com/dLNHjicqyV
La tensió entre el Kosovo i Sèrbia ha portat a acusacions creuades per part de tots dos països. Des de Belgrad han desafiat la crida de l'OTAN de rebaixar la pressió i des de dilluns van posar les tropes en estat d'alerta màxima, mentre que des de Pristina asseguren que si la missió KFOR de l'OTAN no elimina el bloqueig de les carreteres del nord de Kosovo, que els "serbis ètnics" fa setmanes que ocupen amb barricades, ells mateixos s'encarregaran d'obrir el pas. La situació s'ha complicat per la detenció d'antics agents de policia serbis enmig d'una crisi generada per l'ultimàtum de Pristina als serbokosovars perquè canviïn les matrícules sèrbies dels seus vehicles per les del Kosovo. Això va desencadenar protestes al nord del país. Durant l'última nit, n'han instal·lat dues més, aquesta vegada dividint la ciutat de Mitrovica, situada en una zona conflictiva a la frontera amb Sèrbia.
Des d'un punt de vista geopolític, la situació també és complicada perquè Sèrbia és cristiana ortodoxa, i tradicionalment ha tingut el suport de Rússia.