El moviment antiavortista pateix una estrepitosa derrota jugant a casa. A Kansas, un estat que fa dècades que està a la butxaca del partit republicà (amb algunes excepcions),  s'ha realitzat un referèndum on es proposava mantenir dret a l'avortament o aprofitar la sentència del Tribunal Suprem que deroga Roe v. Wade per limitar-lo. Contra el que es podia esperar d'un estat conservador, els ciutadans de Kansas han votat aclaparadorament a favor de mantenir intacte el dret a l'avortament tal com està regulat actualment a la Constitució de l'estat, en una derrota per als conservadors antiavortistes que buscaven restringir-ho. Amb un 90% del vot escrutat, més del 60% dels electors han rebutjat limitar el dret a decidir sobre el propi cos. 

Es tracta d'una derrota que agafa per sorpresa el moviment antiavortista i republicans, els quals han fet de la seva lluita contra el dret a decidir sobre el propi cos de les dones una de les seves principals trinxeres en la batalla cultural que marca la deriva radical conservadora del partit, que fa dècades defenia aquest dret per ser contraris a les ingerències estatals a les vides de les persones. El gir ultrareligiós dels republicans sembla no haver estat seguit pels seus propis votants. 

La patacada antiavortista fa especialment mal, ja que es tracta del primer referèndum que un estat nord-americà celebra després de la sentència del Suprem que va anul·lar la sentència Roe v. Wade. Els resultats no sorprenen a tothom perquè malgrat que els republicans han radicalitzat el seu discurs en la matèria, les enquestes fetes al llarg dels anys han assenyalat que una estreta majoria d'americans es decanten per mantenir aquest dret. 

Joe Biden, president dels Estats Units, ha emès un comunicat per celebrar els resultats. "Aquesta votació deixa clar el que sabem: la majoria dels nord-americans estan d'acord que les dones haurien de tenir accés a l'avortament i haurien de tenir dret a prendre les seves pròpies decisions sobre l'assistència sanitària", va dir el president dels Estats Units.

Demanda a l'estat d'Idaho per la seva llei contra l'avortament

El fiscal general de l'Estat dels EUA, Merrick Garland, ha anunciat una demanda contra l'estat d'Idaho per considerar que la seva llei contra l'avortament "criminalitza els metges" i impedeix que practiquin amb llibertat interrupcions de l'embaràs quan la salut de la dona està en risc, segons recull Efe. 

El Departament de Justícia demana Idaho per violar la Llei federal de Treball i de Tractament Mèdic d'Emergència, per intentar protegir els metges que han d'intervenir quan l'avortament és "el tractament mèdic necessari per estabilitzar l'estat mèdic d'emergència d'una pacient". Aquesta és la primera acció del Departament de Justícia contra un estat des de l'anul·lació la sentència Roe v. Wade.