La UE ha arribat a un acord per apoderar-se dels guanys dels actius congelats de Rússia per finançar armes i ajuda per a Ucraïna en uns mesos. Els alts diplomàtics de la UE reunits dimecres han acordat un compromís sobre l'ús dels guanys inesperats estimats en 4.400 milions d'euros per ajudar Ucraïna, suavitzant una disputa sobre impostos i costos de gestió a Bèlgica, el país on es mantenen la majoria dels actius congelats.

Euroclear, una cambra de compensació amb seu a Brussel·les, té 191.000 milions d'euros dels 260.000 milions d'euros en actius del Banc Central rus que van ser immobilitzats pels governs occidentals en resposta a la invasió russa d'Ucraïna el 2022, recorda el The Guardian. Al febrer, la cambra de compensació va informar que hi havia 4.400 milions d'euros d'interessos sobre els fons russos i va pronosticar que el govern belga recaptaria 1.085 milions d'euros en impostos. L'import final per a Ucraïna encara no s'ha confirmat, però hauria d'estar disponible al juliol.

Gir de guió per a l'ajuda d'Ucraïna

La UE, desconfiada de les ramificacions legals de confiscar tota la partida d'actius russos, va decidir que podia lliurar els guanys a Ucraïna, després de concloure que Moscou no tenia cap dret legal sobre aquests fons. Però arribar a un acord ha estat complicat per les divisions sobre com es poden gastar els diners, els honoraris de gestió d'Euroclear i l'impost belga del 25% sobre els guanys corporatius, destaca el mateix diari britànic.

Bèlgica ha dit ara que està "preparada per considerar" un pla voluntari per transferir els impostos recaptats a Ucraïna a partir del 2025, segons fonts diplomàtiques. Politico, en aquest sentit, va informar per primera vegada sobre la retirada belga.

L'Estat belga ja està contribuint amb ajuda per comprar armes per a Ucraïna, però altres països de la UE van argumentar que el guany inesperat de Rússia hauria de ser addicional —no en lloc de— a l'ajuda regular de Bèlgica a Ucraïna. Un diplomàtic de la UE va descriure els guanys com “un impost extraordinari per a Bèlgica” i va dir: “És una mica injust perquè ningú més no té diners russos per pagar la seva ajuda a Ucraïna”. Reunits dimecres, els diplomàtics també van reduir la comissió de gestió d'Euroclear al 0,3%, per sota del 3% proposat originalment, destaca el The Guardian.

Els països que no volen finançar armes

Els estats membres de la UE van decidir que el 90% dels guanys inesperats es destinaria a armes per a Ucraïna i el 10% restant a ajuda no letal, una divisió dissenyada per apaivagar països com Irlanda, Àustria i Hongria que no poden o no volen finançar armes.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!