El jutge del Tribunal del Sheriff d'Edimburg ha decidit ajornar el judici d'extradició de Clara Ponsatí fins al proper 18 de juny, ja que la seva immunitat com a eurodiputada impedeix que sigui processada al Regne Unit. Nigel Ross vol esperar tres mesos per si el Parlament Europeu li aixeca aquesta immunitat, tal com ha sol·licitat el Tribunal Suprem. 

Ponsatí s'ha presentat a una vista preliminar breu sobre el seu procés d'extradició a la cort civil de la capital escocesa, que en la seva última sessió va fixar l'inici del judici per a l'11 de maig.

El seu advocat, Aamer Anwar, ho ha qualificat de "victòria" contra l’abús de "l’Estat de dret a Espanya". En declaracions als mitjans en la sortida del jutjat, el lletrat ha apuntat que “en una veritable democràcia, la gent no és processada per defensar el canvi polític per mitjans pacífics i constitucionals"

Ponsatí, que ha anat a la vista amb una maleta i ha comentat amb els periodistes que venia de Brussel·les, ha afirmat que Espanya "està actuant d'una forma totalment fora dels paràmetres de la Unió Europea". "Espanya no respecta les decisions de la Cort Europea de Justícia i està actuant d'una manera discriminatòria. Si jo puc estar a Perpinyà, per què no puc anar a Barcelona?", Ha dit en al·lusió a la seva participació, el passat dissabte, a l'acte al costat de l'expresident català Carles Puigdemont a la ciutat francesa.

Ponsatí s'ha mostrat cauta en evitar concretar si creu que la justícia escocesa suspendrà definitivament el procés. "No podem avançar esdeveniments, hem de passar el procés d'immunitat al Parlament i ja en parlarem. És molt evident que Espanya no està respectant la immunitat i està actuant d'una forma manipuladora", ha comentat.

Clara Ponsatí EFE

Ponsatí va recollir a Brussel·les la seva acreditació com a membre del Parlament Europeu el 5 de febrer, però cinc dies després el Tribunal Suprem espanyol va sol·licitar a la cambra comunitària el suplicatori per desposseir-la d'immunitat i que pugui ser jutjada.

Així mateix, el tribunal espanyol va demanar al Regne Unit que es continuï el tràmit de l'euroordre per entendre que, després del Brexit, la seva immunitat no arribaria a aquell país.

Fins ara el procés segueix en marxa a Escòcia, a l'espera que el jutge, Nigel Ross, decideixi si accepta els arguments de la defensa o segueix el criteri de la fiscalia, que actua en nom d'Espanya, i sosté que el delicte de sedició, que no existeix en la legislació escocesa, seria equivalent al de traïció.

Ponsatí, a qui les autoritats d'Escòcia no han retirat el passaport, de manera que pot desplaçar-se a Brussel·les, continua residint a la localitat escocesa de St. Andrews, on va tornar el març del 2018, després d'exiliar-se a Bèlgica a finals de l'any anterior.